Balears Vadevi
Consumir sobrassada de forma moderada és saludable

Generacions de mallorquines i mallorquins coneixen des de menuts el plaer de menjar una bona llesca de pa amb sobrassada. Un plaer que fins fa ben poc s’ha gaudit amb moderació perquè la sobrassada era un bé escàs que havia d’estirar-se tot l’any, fins a la pròxima matança. Ara, i gràcies a l’impuls que es dona des de la IGP Sobrassada de Mallorca, es va estudis sobre el valor nutricional de la sobrassada, que tantes suspicàcies ha aixecat, tradicionalment, per mor de la quantitat de carn i de greix que porta. Ara, la revista científica Foods ha publicat un estudi en el qual es fa valdre la qualitat nutricional de la sobrassada emparada a la Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca i el seu potencial valor com a component d’una alimentació equilibrada i variada, segons ha destacat el seu Consell Regulador.

L’estudi de Foods és un examen detallat de la composició bioquímica i les possibles implicacions nutricionals i de salut de la sobrada, “un producte gastronòmic amb Indicació Geogràfica Protegida reconeguda per la Unió Europea”, remarca la publicació, de la qual es fa ressò el Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca.

Per a dur a terme aquesta recerca, la revista científica ha analitzat “meticulosament” 24 mostres de IGP Sobrassada de Mallorca i de Sobrassada de Mallorca de Porc Negre, representatives dels 15 elaboradors de Sobrassada de Mallorca emparats per la denominació d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Els resultats obtinguts confirmen que l’elevada densitat energètica de la Sobrassada de Mallorca és principalment atribuïble al seu alt contingut d’àcids grassos insaturats, especialment l’àcid oleic, “més beneficiosos que els saturats per a la salut cardiovascular” i, a més, assenyalen “la importància de considerar la Sobrassada de Mallorca no sols com un aliment tradicional, sinó també com una font potencial de nutrients essencials per a la salut humana”.

La llesca de pa moreno amb sobrassada, un plaer saludable/IGP Sobrassada de Mallorca

Fer salut amb el consum moderat de sobrassada


La composició nutricional de la Sobrassada pot variar depenent del tipus de porc utilitzat en la seva elaboració i del procés de curació específic i el que garanteix la IGP “és que la seva elaboració se situï en els estàndards de qualitat més exigents”, afirmen des del Consell Regulador.
L’estudi destaca el contingut significatiu de vitamines i minerals nutricionalment essencials, incloent-hi vitamines del complex B (com B3, B6 i B12), vitamina A, vitamina E, així com minerals com a ferro, fòsfor, zinc i seleni. “Aquests nutrients exerceixen rols clau en el metabolisme energètic, la funció immunològica i altres processos fisiològics vitals”, assenyala l’estudi.

Aquest estudi ve a estalonar les investigacions realitzades sobre els aspectes nutricionals de la sobrassada dutes a terme per la UIB. El president de la IGP, Andreu Palou sosté que la llesca de pa, preferiblement fet amb farina integral de blat, permet afirmar que el berenar de pa amb una certa quantitat de sobrassada és un aliment saludable i sostenible.”Més enllà del plaer gastronòmic, diu Palou, podem dir que la llesca de pa amb sobrassada és un aliment que afavoreix la salut i és mediambientalment sostenible”. Afirmacions sostingudes en els estudis realitzats des de la IGP i basats en els coneixements nutricionals del president del Consell Regulador que és a la vegada director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la UIB i del grup d’Investigació sobre Nutrigenòmica i Obesitat de l’IDISBA; organismes que han impulsat la recerca per fer front a la nova regulació de la Unió Europea que obligarà aviat a identificar a l‘etiquetatge dels productes alimentaris la informació nutricional. En aquest sentit, el president de la IGP Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou Oliver, ha expressat que “la Sobrassada de Mallorca ha avançat aquests últims anys en un treball important de caracterització i coneixement“.

Més notícies
Els nous tastadors s'incorporen amb un aprenentatge fet al llarg d'un any que els capacita per integrar-se en aquest sistema de control de qualitat/IGP Sobrassada de Mallorca
IGP Sobrassada de Mallorca lliura els diplomes als nous tastadors
El panell de tast està integrat per 30 tastadors
Les xifres de producció anual de sobrassada semblen indicar que podrien  sustentar la producció local de porc blanc i negre, però la realitat és que la majoria de la carn ve de fora/Cedida
La llesca de pa amb sobrassada, emblema de sostenibilitat saludable
El president de l'IGP Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou, defensa el consum moderat des dels seus coneixements nutricionals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa