La declaració de la Serra de Tramuntana com patrimoni cultural de la UNESCO té un vessant econòmic per a tots aquells productors ubicats en la comarca. La figura de protecció, de fet, contempla la coexistència del paratge natural i de l’activitat humana com un factor a preservar i això passa necessàriament pel manteniment d’aquesta activitat, que ha de ser rendible. Per aprofitar tot el que la declaració representa s’ha creat un logotip que identifica el producte fet dins el territori considerat patrimoni de la humanitat i que ha de contribuir al seu manteniment.

La Cooperativa de Pollença és una de les primeres entitats que ha confiat en el distintiu Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, signant el conveni de col·laboració gràcies al qual els seus membres poden usar el logotip de la Serra per a la promoció dels seus productes i aquest ha estat un bon motiu per acollir la primera reunió de la Mesa Permanent del Consorci Serra de Tramuntana, l’òrgan de participació que aglutina les entitats més representatives de la serra de Tramuntana.
El director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, i la resta de membres de la Mesa Permanent, han visitat les instal·lacions d’aquesta Cooperativa que aglutina més de 250 socis que comercialitzen directament fruites, hortalisses i carn fresca de quilòmetre zero. El president de la Cooperativa, Martí Solivellas, ha mostrat el centre de tipificació, la sala on es classifiquen els xots segons el pes, la raça i la conformació prèvia entrada a l’escorxador i que garanteix la qualitat de la carn.
Les ajudes a la producció, en camí
En el decurs d’aquesta reunió, el director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha informat que ja s’està fent feina en les pròximes convocatòries de subvencions per a la custòdia del territori i per al foment de l’activitat agrícola i ramadera. Durant la reunió s’ha informat de l’estat de la convocatòria de subvencions ordinàries per a la preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana, oberta fins al 23 d’abril i que fins ara ja s’han registrat 104 sol·licituds.
A més a més, s’ha informat que ja s’està fent feina per publicar dues convocatòries de subvencions més. La primera, per incentivar el manteniment de la producció agrària, ramadera i marítima, destinada a cooperatives, associacions agroecològiques, confraries i denominacions d’origen protegit. L’altra convocatòria, per promoure projectes de custòdia del territori, destinada a entitats sense ànim de lucre.

Aquesta ha estat la segona reunió de l’any de la Mesa Permanent del Consorci Serra de Tramuntana i ha comptat amb la presència, a més de la mateixa Cooperativa amfitriona, amb l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques, la Cooperativa de Sóller, la Cooperativa d’Andratx, la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, la Federació Hotelera de Mallorca, la Fundació Itinerem, el GOB, ICTIB, Més Cultura, Tramuntana XXI, UCABAL, Vinyes Mortitx, així com, a títol individual, l’expert en patrimoni Tomàs Vibot.