Balears Vadevi
La Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller estrena campanya d’oli i tafona eco

La Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller ha estrenat aquesta setmana una nova tafona destinada exclusivament a l’obtenció d’oli d’oliva amb distintiu ecològic. Aquesta infraestructura, que suposa una inversió de 600.000 €, ha estat finançada en un 70% amb fons europeus Next Generation i representa un pas ferm cap a la sostenibilitat, la qualitat i la modernització del sector oleícola de les Illes Balears. A més, les tres tafones de la cooperativa incorporen un nou sistema que permetrà obtenir un residu semisòlid en lloc de pinyola, contribuint així a una producció més respectuosa amb el medi ambient.

Les olives de conreu ecològic ja entren directament a la nova tafona sense cap possibilitat de “contaminació” amb les de conreu tradicional/M.G.

“Amb aquesta nova tafona ampliam la capacitat d’elaboració d’oli de la Cooperativa i sobretot ho feim amb relació a la producció ecològica, que és l’objectiu que ens hem marcat. A més, aquesta nova tafona de darrera generació ens estalviarà moltes hores de feina en una campanya cada any més curta, en la qual feim feina a escarada”, afirma Miquel Gual, president de la Cooperativa. I és que la producció d’oli amb certificació ecològica obligava, fins ara, a fer neta la maquinària de la tafona després de moldre oliva de cultiu convencional, per fer la molta de l’oliva ecològica per evitar l’aparició de traces de productes fitosanitaris no autoritzats per la producció d’oli ecològic. Gual destaca també que amb la nova tecnologia de mòlta sense aire s’aconsegueix que l’oli no s’oxidi i conservi al 100% la seva qualitat i totes les seves característiques organolèptiques originals.

El resultat de la mòlta que s’envasarà en els pròxims dies i sortirà al mercat com Oli de Sóller Ecològic/M.G

Una producció també més respectuosa amb el medi ambient

La incorporació d’aquestes noves instal·lacions ha permès també reconvertir les ja existents. “Ara, en lloc de tenir tres línies per allà se n’obtenia oli, molinada i pinyolada, en tenim només dues: Oli i molinada, aquest darrer subproducte servirà per adobar la terra. I hem comprat també una despinyoladora i així transformarem el pinyol en pellets, que tenen molta demanda en el mercat per fer foc. D’aquesta manera deixarem de provocar els problemes que tradicionalment causàvem a la depuradora de Sóller i als veïns, amb l’abocament del residu que queda amb l’elaboració de l’oli”. Tot són avantatges…

Miquel Gual explica els detalls de la nova taforna al conseller Simonet/Biel Marcé

Tota l’operació respon a la necessitat d’adequar la tafona de la centenària cooperativa sollerica a les noves necessitats d’un sector que ha viscut una profunda transformació en les darreres dècades. Apostant per l’oli de primera qualitat, s’ha pogut consolidar la marca Oli de Sóller, que ara també incorporara la línia de producció d’oli ecològic sota la mateixa marca. La singularitat de la producció oliera de la cooperativa és que és l’única que, a més d’arbequina i picual, fa oli de la varietat mallorquina, la tradicional de la Serra de Tramuntana.

Una sola persona pot encarregar-se del control de tot el procés de mòlta des d’un lloc de comandament totalment informatitzat/M.G.

La modernització de les instal·lacions per la producció d’oli de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller ha estat possible gràcies a l’obtenció de fons Next Generation, a través de la Conselleria d’Agricultura, ja que la inversió era molt gran. “Vaig anar a la Conselleria i vaig deixar clar que no podíem fer front a la despesa que suposava aquest projecte, perquè no volia ficar la Cooperativa en un merder econòmic”, explica Miquel Gual qui també ha volgut agrair l’ajuda del Consell de Mallorca i la col·laboració de la finca Son Moragues de Valldemossa.

Més notícies
La pinyolada que ara mateix és un residu altament contaminat es podria aprofitar com a fertilitzant amb un mínim tractament de compostatge/Cedida
El sector de l’olivar vol facilitats per aprofitar la pinyolada com adob
Demana que el Ministeri d'Agricultura reconegui la singularitat de les Balears també per a la comercialització de l'oli
A Sóller s'ha encès el primer fogueró per celebrar la sortida de l'Oli Novell de la Cooperativa Sant Bartomeu/Joana Dols
La Cooperativa de Sóller presenta l’Oli Novell amb una festa
Una campanya anormalment reduïda no desllueix la celebració

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa