La Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller ha fet aquest cap de setmana la presentació oficial de l’Oli Novell amb una festa. Des de 2015, als voltants de Sant Antoni es fa el primer fogueró de la comarca de Sóller, a la cooperativa i amb l’excusa de la celebració santantoniera s’aprofita per fer la presentació oficial de l’oli de l’anyada. Enguany va ser un acte multitudinari que comptà amb la participació d’un miler de persones, per goig dels a prop de 500 socis que apropa els veïns de La Vall a la seva cooperativa i que de cada vegada més rep també la visita de mallorquins d’altres municipis.

La colla de dimonis Esclatabutzes va ser l’encarregada de l’encesa del foc amb els xeremiers. Hi va haver també ball de bot a càrrec de l’agrupació Aires Sollerics i el grup musical Blues&Altres Herbes posaren l’ambientació festiva juntament amb el DJ Toni Socies.
No hi podia faltar la torrada amb la xuia, els botifarrons, la llonganissa i el llom són els protagonistes damunt el caliu. De postres, clementines a rompre.

Poc oli però bo, segur
L’Oli Novell que ha sortit ja al mercat manté els nivells de qualitat que caracteritzen aquest producte que duu el segell de la Cooperativa Sant Bartomeu, però l‘anyada és anormalment curta, confirma el president de l’entitat, Miquel Gual. “Ha estat una campanya anormalment reduïda amb una disminució de la producció del 70%”, lamenta. “Tampoc no ha estat un bon any per l’oliva de taula”, reconeix Gual. “Es pot dir que no hi ha hagut producció”, remata
Per cobrir la demanada del consumidor es farà envasat de la producció de la campanya anterior tant per la DO Oli de Mallorca com per la DO Oliva de Mallorca.
A hores d’ara els productors i elaboradors d’oli i oliva de la Vall de Sóller ja pensen en la campanya d’aquest 2025 que ara comença i per això diuen que les previsions són positives.