Balears Vadevi
Les Cooperatives Agro-alimentàries parlen a Palma de ‘sostenibilitat’

Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya celebrarà el seu IX Congrés Nacional els dies 27 i 28 de març de 2025 en el Palau de Congressos de Palma. Sota el lema “Cooperatives agroalimentàries, sostenibilitat amb persones”, l’esdeveniment reunirà al voltant de 1.000 professionals del sector, representants institucionals i experts nacionals i internacionals per a debatre sobre els reptes del sector agroalimentari i el futur del cooperativisme, i els desafiaments de la sostenibilitat, la innovació i el relleu generacional.
En la inauguració del congrés intervindran el comissari d’Agricultura, Christophe Hansen, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i la presidenta del Govern, Margalida Prohens, acompanyats per Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears i Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.

Entre els ponents més destacats, es troba Enrico Letta, ex primer ministre d’Itàlia, degà del IE i president de l’Institut Jacques Delors, que abordarà el futur del mercat únic europeu i el seu impacte en el sector agroalimentari. També participarà Stefan Schepers, director executiu dels Grups d’Alt Nivell sobre Innovació Política de la UE, qui analitzarà els reptes del sector agrari en el nou escenari polític europeu.
El congrés també comptarà amb la presència de Miguel Otero Iglesias, investigador principal del Real Institut Elcano, qui presentarà l’informe Espanya davant el món 2025, proporcionant una visió estratègica sobre la posició d’Espanya en el context geopolític i econòmic global.
A més, s’exposarà el model de negoci i la visió estratègica de la major cooperativa agroalimentària dels EUA, CHS, a través del seu director comercial a Espanya i Portugal, Arturo Carramiñana.
En el congrés es presentarà el Pla Estratègic del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol 2025-2028, un document clau que servirà de full de ruta per al sector en els pròxims anys. La presentació estarà a càrrec de Gabriel Trenzado, director general de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
En la zona CoopWorking el xef, Claudio Lemos, oferirà als assistents una mostra dels productes que ja formen part de la marca Producte Cooperatiu, una iniciativa impulsada per Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya a la qual ja s’han sumat vint-i-cinc cooperatives.


La sostenibilitat i el relleu generacional, eixos clau de la segona jornada


La segona jornada estarà dedicada als grans desafiaments del cooperativisme agroalimentari, amb un enfocament en la sostenibilitat, el canvi climàtic i el relleu generacional. Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, i Leire Mugerza, presidenta de la Comissió Permanent del Congrés de Mondragón, analitzaran com les cooperatives poden contribuir a la sostenibilitat des d’una perspectiva econòmica i social.
A més, Diego Intrigliolo, director del Centre de Recerca i Desertificació, parlarà sobre l’adaptació de la producció agrícola al canvi climàtic, seguit d’una taula rodona en la qual participaran representants de les cooperatives Central Lletera Asturiana, COVAP i Garlan, presentant les seves iniciatives sostenibles.
Altres temes clau seran la igualtat de gènere en les cooperatives i el relleu generacional. Miguel Lorente, professor de la Universitat de Granada i expert en igualtat, abordarà el paper dels homes en la cooperació prosocial, mentre que Laura Gómez, la primera dona tinenta coronel de la Guàrdia Civil, parlarà sobre la importància dels referents femenins.
Quant al relleu generacional, Óscar de Iscar, president del grup de treball de joves de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, presentarà un catàleg de bones pràctiques per a fomentar la incorporació de joves al sector, i mostrarà les accions que duen a terme en la seva cooperativa la Bodega Cuatro Rayas, al costat de representants de les cooperatives CANSO i Camp Mallorquí per a impulsar la participació de joves i frenar l’abandó de terres.

Per a tancar l’esdeveniment, el congrés comptarà amb una inspiradora ponència de Toni Nadal, exentrenador de Rafael Nadal i ambaixador de la Rafa Nadal Academy, qui parlarà sobre la gestió de l’adversitat i el valor de l’esforç, aplicats al lideratge i la gestió empresarial.

Més notícies
La supervivència del sector troba una possibilitat en aquesta fórmula cooperativa d'explotació de la terra en comú/Cedida
Cooperatives d’explotació comunitària de la terra, l’alternativa?
De tipologies diverses, comparteixen l'objectiu de mantenir l'activitat i la rendibilitat econòmica
Reclamen el 25% de la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible per finançar projectes a fora vila/Cooperatives Agroalimentàries
‘Cooperatives’ reclama una quarta part de l’ecotaxa pel sector agrari
No es conformen amb el 12% adjudicat en la darrera convocatòria i reivindiquen el paper de la pagesia en la conservació del territori

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa