Balears Vadevi
Cooperatives Agroalimentàries promouen el consum de mè i ametlla per Nadal

En la seva línia de difondre els productes propis i estimular el consum de la producció local, Cooperatives Agrolimentàries ha convocat el I Concurs de Productes Cooperatius de Mallorca per als millors plats elaborats amb aquests dos productes estrella,  com mè i ametlla.

Està pensant perquè siguin els alumnes de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) que participin en aquesta competició i el jurat, de primer nivell, està format pel xef Claudio Lemos, del restaurant Can Frasquet de Palma, Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, María Tugores, directora de l’EHIB, i Bartomeu Amengual de Cajamar, que patrocina el concurs.

D’aquesta manera s’aconseguirà fer una passa més en la recuperació del patrimoni gastronòmic i la promoció de la cuina amb producte km 0. N’hem parlat amb Jerònima Bonafé, la presidenta de Cooperatives Agroalimentàries per conèixer com va sorgir la iniciativa.

La presidenta de Cooperatives Agroalimentàries aposta per la promoció entre els futurs cuiners de Mallorca/Cedida

Amb quin objectiu neix aquest concurs i per què en aquest moment?
Aquest primer concurs de productes neix amb la idea de promocionar els productes de les cooperatives agroalimentàries de Mallorca. Creiem que Cooperatives Agro-alimentàries com a entitat aglutinadora de les nostres 37 entitats sòcies, 25 d’elles a Mallorca, hem de representar-les abans de res i en tot. Ens sembla que aquest moment previ al boom nadalenc és fantàstic per a conscienciar a la ciutadania i als estudiants de cuina perquè puguin conèixer el producte local.

Així, es podrà valorar tot el que es conrea, produeix i transforma a Mallorca. En aquest I Concurs que se celebrarà el pròxim 29 de novembre a l’Escola de Hoteleria d’Illes Balears, els alumnes hauran de preparar amb dos productes estrella de les nostres cooperatives de Mallorca, bé un plat amb o bé una elaboració amb ametlla.

També hem llançat un sorteig en xarxes socials on al llarg de dues setmanes anirem plantejant preguntes perquè els nostres seguidors puguin optar al sorteig d’una cistella de producte cooperatiu. Que es pot veure en el nostre Instagram.

L’objectiu és que els consumidors puguin conèixer el producte de Mallorca i sàpiguen on poden trobar les cooperatives.

Què fareu del material recollit? Heu pensat amb cursos formatius, edició d’un llibre, etc…?

Hi ha un munt d’idees, però principalment amb els plats guanyadors es realitzarà un showcooking perquè els membres de les nostres entitats sòcies puguin gaudir d’aquests plats. L’objectiu és que aquests plats elaborats pels estudiants de cuina siguin mostres del potencial del producte local. Aquests estudiants seran els clients potencials i els grans ambaixadors del producte local i cooperatiu.

Què penseu que han d’incloure les paneres que es regalin aquest Nadal?

Sens dubte, producte de les entitats sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. A Mallorca tenim productes molt rics, com són l’ametlla de la cooperativa Camp Mallorquí o de Grup Fruit Secs, que també comercialitza oli. També oli, oliva i els seus transformats de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller sense faltar els cítrics de temporada. La tomàtiga de ramallet en totes les seves varietats de Agromallorca SAT ha de ser un element indispensable en les paneres de Nadal, així com els productes de Som Pagesos.

Les confitures de molts sabors són una opció que també s’ha d’incloure juntament amb els albercoc secs de la Cooperativa Agrícola de Porreres. També els embotits de la nostra sòcia Ecoilla que a més són ecològics, formatges com els de Son Jover. Altres extres podrien ser, derivats de garrofa que podràs trobar a Camp Mallorquí. Per descomptat, alguna cosa que no ha de faltar és fruita i verdura de temporada, com són els de la marca de garantia Som Pagesos, o com la patata de Illacamp que podràs trobar en les botigues de la majoria de les nostres d’entitats sòcies. Si es vol sorprendre també es pot oferir oli de cànem de CBD acabat de crear per la microocoperativa Noma. I per a brindar que millor que els vins amb raïm malvesia de Banyualbufar de les nostres cooperatives Malvasia SCL, Tramuntana Viva S.coop. o Vidauba S.coop. Bon profit!

Productes de les cooperatives agroalimentàries que no han de faltar a les taules i les paneres de Nadal/Cedida

I que hem d’oferir en les taules nadalenques que prepararem d’aquí a un dies?
Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears creiem que els ingredients fonamentals han de ser d’origen local. El producte local no ha de faltar en les taules de les celebracions d’aquest Nadal. Tenim uns productes espectaculars com el mè i l’ametlla, juntament amb les fruites i hortalisses de temporada.

Penseu que s’està avançant en la valoració del producte local?
Creiem que es va avançant molt lentament perquè falta molta conscienciació al consumidor. Aquesta conscienciació s’ha d’estendre als joves que són a les escoles de cuina, així com s’ha de fomentar i difondre el producte local en tota la restauració. Estem esperançats perquè gràcies a la Llei Turística veurà una major repercussió del producte local en els hoteleres i restauració de tota l’illa. Tenim molt bons cuiners. Mallorca ja despunta perquè compta amb una plantilla de cuiners de primer nivell. Des de Cooperatives Agro-alimentàries volem arribar a ells. Com a conclusió, queda molta feina per fer.

Quins mercats us queden per a aconseguir?
Cal continuar treballant per acostar el consumidor insular.

Podries fer un balanç d’enguany que ha estat ple d’alts i baixos pel sector i avançar quines perspectives teniu del que ens portarà el 2023?

Cal ser conscients que hem passat una pandèmia i ens trobem immersos en una conjuntura marcada per la inflació. Hi ha un increment de costos que afecta de manera especial a les explotacions ramaderes amb l’augment de preus d’inputs. En aquest sentit, cal destacar que les cooperatives són un important instrument per a fer front a aquestes pujades. Sens dubte, en Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears continuem treballant cada dia amb l’esperança que vindran temps millors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa