Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears insta el Govern a destinar el 25% dels 94,5 milions d’euros de l’Impost de Turisme Sostenible al sector agrari de les illes Balears. És el més destacat de la intervenció que varen fer les representants de l’entitat durant la comissió de l’Impost del Turisme Sostenible que aquesta setmana va aprovar destinar aquesta quantitat de la convocatòria extraordinària de 2023 a 31 projectes. La quantitat atorgada representa únicament el 12% del pressupost total, pel sector agrari. Des de Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears, consideren la quantitat insuficient, “ja que el sector agroalimentari manté el 80% de tot el territori balear, per això, la presidenta de l’entitat, Jerònima Bonafé, destacava que: “El que pretenem amb aquest increment és la protecció, preservació, modernització i la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del sector agrari de la comunitat”.

Preocupació de Cooperatives pel sector de la Fruita Seca
Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va participar aquest dimecres en la Mesa de Fruits Secs en la qual es va posar en evidència el retrocés de cultius a les illes lligat principalment a l’abandó de terres. Durant la trobada, es va traslladar al conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet, el malestar amb la quantitat assignada al sector.
Ara, més que mai, “sol·licitem més finançament per a continuar duent a terme la nostra labor que, al cap i a la fi, repercuteix en la qualitat de l’alimentació i la conservació del medi ambient, aspecte fonamental en l’economia de les illes”, ha afirmat Bonafé.

En el transcurs de la reunió, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va plantejar la necessitat de modificar l’assegurança agrària dels cultius de fruita seca (ametllers i garrofers) i va celebrar les modificacions incorporades en els decrets del Pla Estratègic de Política Agrària Comuna que va declarar Balears com a territori de secà àrid.