Balears Vadevi
Cooperatives reflexiona sobre el paper del pagès en la cadena alimentària

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’ha afegit a la campanya “Si jo no produeixo, tu no menges” que s’ha llançat en l’àmbit estatal de la mà d’Agrifood Comunicació i que vol aglutinar a tots els operadors de la cadena alimentària per a fer valdre el treball que fan els agricultors, ramaders, les cooperatives i SATs d’Illes Balears. Aquesta campanya tindrà un desenvolupament important en els pròxims mesos. Pretén explicar a la societat la importància de l’activitat dels agricultors, ramaders, pescadors, indústria transformadora per a poder portar aliments a totes les parts d’Espanya.

Què passaria si un dia no tinguessis aliments al teu abast? La resposta a aquesta pregunta la tenen els productors d’aliments que, des de fa temps, passen greus dificultats per a continuar amb la seva activitat i proveir a la societat que demanda cada dia més, però que continuen treballant per a fer-ho possible, també en els moments més durs, de produir aliments per a la societat.

En aquest sentit, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’uneix a aquesta campanya per a contribuir amb el seu esforç a aquesta iniciativa necessària perquè els illencs coneguin de primera mà el que fan els agricultors, ramaders i els pescadors, cooperatives i SATs.

L’efecte sensibilitzador de la pandèmia es desinfla

L’objectiu és clar: que es valori als productors d’aliments i tot el seu treball que fan les cooperatives i SATs, així com conscienciar a la societat de la seva importància per al proveïment de la població. Després d’haver estat declarats essencials durant la pandèmia de la COVID-19 i en altres moments difícils dels últims anys, els productors d’aliments se senten infravalorats i volen escriure el seu propi relat, ja que la societat urbana no coneix la seva realitat i, per tant -diuen-no valora la seva feina.

Per això, aquesta iniciativa “Si jo no produeixo, tu no menges” comença llançant una campanya de Micromecenatge a la societat. “Els ciutadans volen conèixer com s’elaboren els aliments que habitualment consumeixen, i per tant amb aquesta iniciativa podrem tenir fons per a poder desenvolupar una potent acció de comunicació amb la qual arribar a tots els consumidors i explicar-los la seva realitat”, diuen des de Cooperatives.

En paraules de la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé “per a nosaltres és important formar part d’aquesta campanya, ja que volem destacar la importància de l’agricultura i ramaderia en un territori com és el nostre per a aconseguir la sobirania alimentària que no existirà sense la sostenibilitat econòmica i el paper dels agricultors, dels ramaders, cooperatives i SATs”. “A més, afegeix Bonafé, és important assenyalar els sobrecostos de la insularitat per cadascun dels subsectors productius. Però al mateix temps convé constatar com la formació dels preus agraris es veu condicionada per la multiplicitat d’actors en la cadena i per la concentració en el moment de l’entrada i sortida de les illes. Serveixi d’exemple el cost dels pinsos composts que és un 64,6% major a les Balears que a la Península. Els costos dels fertilitzants són un 17,46% més alts per les explotacions situades a Illes Balears que per les peninsulars, o el cost del gasoil agrícola a les Illes Balears, que és un 8,8% superior al de la Península.A això s’afegeix la competència pel sòl per part d’altres sectors amb interessos econòmics”, declara Bonafé.

L’organització ha triat la commemoració del Dia Mundial de l’Alimentació, per a la posada de llarg d’aquesta iniciativa. Així mateix, igual que fa la FAO la campanya destaca la importància que té l’aigua per a la producció d’aliments. Es tracta d’un recurs que cada vegada és més escàs, per la qual cosa és necessari treballar per a aconseguir infraestructures que permetin que l’aigua estigui sempre disponible per a la producció d’aliments i el proveïment de les persones.

Els productors d’aliments cada dia fan la seva activitat de forma més sostenible i responsable, però la falta de mà d’obra, l’increment dels costos o la falta de matèria primera dificulten aquesta tasca. Aquestes són algunes de les amenaces que tenen, però, a més, “les noves normatives amb requisits a vegades inassolibles, ingressos per sota del cost de producció i la falta d’aigua per al reg poden posar en perill l’aprovisionament d’aliments de qualitat controlada”, afirmen des de Cooperaitves.

Aquesta situació posa en perill la cistella de la compra dels consumidors, ja sigui per l’encariment dels aliments o la possible falta de producte en els lineals. “Si jo no produeixo, tu no menges” vol posar el focus en aquesta situació per a la societat, ajudant els productors d’aliments a valorar els aliments que produeixen i la seva pròpia professió.

“Si jo no produeixo, tu no menges” és una iniciativa d’Agrifood Comunicació i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya que desenvolupa un projecte col·laboratiu de comunicació i relacions públiques per a millorar la reputació dels productors d’aliments i conscienciar a la societat de la importància del sector agroalimentari.

Més notícies
Les Cooperatives Agroalimentàries de Balears demanen participació en els grans temes d'aquesta legislatura/Coop. Agroalimentàries
‘Cooperatives’ demana diàleg i participació al conseller Simonet
Volen afrontar junts reptes com la PAC, el canvi climàtic i el cost de la insularitat, entre d'altres
La jornada tècnica va acabar amb una degustació de productes de les Illes Balears, a càrrec del xef Claudio Lemos/Cedida
Cooperatives i hotelers treballen per abastir el sector de producte local
Cerquen sinergies de cara a l'entrada en vigor de la Llei Turística, que preveu l'obligació d'oferir el 3% de producte local

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 17, 2023 | 12:34
    ciutadà octubre 17, 2023 | 12:34
    "Si jo no produeixo tu no menges". Més clar impossible, fora de que hom es limiti a una dieta exclusiva a base de peix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa