Balears Vadevi
Els criadors de porc negre, a Sineu: “Enguany, totes les porcelles venudes”

L’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí Selecte es va reunir, com cada dimecres abans de Nadal, per recordar que aquesta data era aprofitada fins a la meitat del segle passat per comprar al mercat de Sineu la porcella o l’indiot per Nadal. Fa 25 anys que el Ministeri d’Agricultura va autoritzar la presència de porcelles al mercat de Sineu. Des dels anys 60 del segle passat s’havien prohibit els mercats amb porcs vius per lluitar contra la pesta porcina.

Des de llavors i amb sols la discontinuïtat deguda a la COVID-19, cada any l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí Selecte entrega un reconeixement a una entitat o persona destacada en la conservació de la raça. Enguany ha rebut la distinció Agustí Tomás Rosselló. Fa més de 10 anys que és el manescal de l’ADS del porc Negre Mallorquí i els ramaders han destacat la seva predisposició a la feina. “El porc negre mallorquí es cria en extensiu, a lloure, i n’Agustí sempre s’ha adaptat a aquestes condicions de feina”, diu Jaume Jaume, membre destacat d’aquesta associació de criadors i un dels principals responsables de la recuperació d’aquesta raça.

Xesc Reina i els membre de l’Associació de criadors de porc negre feren un berenar de Nadal a Sineu/Cedida

Una cita ineludible al Mercat de Sineu

A l’acte varen coincidir representants de Cooperatives i organitzacions de productors – com Jerònima Bonafé, Miquel Gual, Joan Company o Toni Mestre – històrics ramaders de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí Selecte com en Tomeu Torres o en Pere Quetglas, el Batle de Sineu Tomeu Mulet, Toni Comes, el director general d’Agricultura i Ramaderia del Govern – Fernando Fernández– i la directora de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera – Georgina Brunet, a més dels membres de la junta actual de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí Selecte. Va destacar la presència de tres joves, hereus de tres castes de pagesos forts, en Joan Miquel Torres, en Miquel Bauzà i en Pere Antoni Company.

“Fa 25 anys era necessària la promoció de la porcella de porc negre mallorquí, enguany fa un mes que tota estava comanada”, diu Jaume. “Va ser un comentari generalitzat que el consum de porc negre mallorquí és un fet de prestigi social, de compromís amb la terra, amb les tradicions, amb la cultura, amb el manteniment d’una raça – que és patrimoni genètic nostre- i amb la qualitat. En definitiva, amb el vertader, lo autèntic i lo bo”, remata.

Per acabar es varen servir una varietat de plats: Cuixot de Porc Negre Mallorquí, fiambres, sobrassada de la que va guanyar el premi al millor embotit curat d’Europa, hamburgueses, cap de llom torrat, botifarres…, com és natural tot de la raça.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa