Balears Vadevi
El Cuit ret homenatge a la cuina de Josep Pla de la mà de Pere Seda

Una nova edició del cicle de maridatges literaris organitzat per la DO Pla i Llevant ens acosta a la cuina catalana des dels fogons del restaurant Cuit, de Palma. En aquest cas s’ha triat el llibre de Josep Pla, El que hem menjat, vol. 22., per inspirar el xef Miquel Calent en l’elaboració del menú de maridatge que complementaven els vins del celler Pere Seda, de Manacor.

Per aquest menú, s’han escollit cinc plats entre els molts que es podien presentar perquè Pla fa contínues referències a la cuina. Una cuina que destaca per la seva sobrietat. Pla era empordanès i molt pagès. Li agradava la cuina propera, arrelada a la terra.

La poma farcida de botifarra esdevé entrant en la interpretació de Miquel Calent d’aquestes postres/DO Pla i Llevant

Poma farcida

Començam amb aquesta poma farcida que originalment era un plat de postres perquè s’elaborava amb botifarra dolça. El xef la presenta com a aperitiu. Feta amb carn de porc que cobreix el tall de poma. “Una de les conseqüències més visibles per la preocupació per la salut ha estat augmentar el consum de fruita. La fruita ha de ser una mica dura, de carn compacta, que faci sentir l’esquinçada de la dent”, diu Josep Pla.

GVIVM Blanc de blancs 2023

Vi jove fet amb Chardonnay, Moscatell i Premsal. 13,5% d’alcohol. Net i brillant. Aromàtic a flors i fruits.  Notes de fruita tropical. En boc, fresc i lleuger. Bon equilibri entre acidesa i alcohol.

Al celler Pere Seda té el costum de posar als seus vins noms significatius. A aquest vi li han donat el nom de GVIVM, una de les ciutats que existien durant l’època romana a Mallorca, com Palma, Pol·lentia, Bocchoris o Tuccis. D’aquesta ciutat no se’n coneix la localització, però n’existeixen moltes referències bibliogràfiques. El nom està escrit segons la tipologia que s’usava en l’època romana a les làpides.

El rosat ‘L’Arxiduc’ coprotagonista de l’arròs a la cassola/DO Pla i Llevant

Arròs a la cassola

Després de la producció del sofregit s’hi afegeixen els elements que l’han de compondre, de carn o de peix o de les dues classes plegades, prèviament fregits”, indica Pla. “Després s’hi tira l’arròs i l’aigua”. 

Seguint la cita de Josep Pla s’ha preparat el plat amb carn i peix. Això que a Mallorca és molt habitual no ho és tant a molts altres indrets. S’ha preparat un plat de mar i muntanya amb carn de porc i pollastre, sípia i carxofa torrada.

L’Arxiduc Rosat 2023

Està elaborat amb les varietats Merlot i Ull de Llebre. 13% d’alcohol. Rosat intens. Molt aromàtic a fruits vermells sobre un fons d’herba. Untuós. Bon equilibri acidesa-alcohol.

Vi dedicat a l’Arxiduc Lluís Salvador, personatge de singular importància a Mallorca i Balears durant la transició dels segles XIX  al XX per la seva obra Die Balearen, gràcies a la qual es coneix molt de la viticultura i els vins entre els dos segles.

Un suquet de peix, interpretat per Miquel Calent, amb ‘El Secret d’en Perico’ blanc 2022/DO Pla i Llevant

Suquet de peix

En el meu país una gran part de la cuina està basada en el sofregit”, diu Pla.  “Quan s’arriba a integrar els seus elements en un conjunt simfònic es fa el guisat amb el peix, les patates i l’aigua. El plat ha de ser sucós. El suquet de peix és la cuina marinera per excel·lència. Fet a base de peix de xarxa i pop i una salsa d’avellanes”.

El Secret d’en Perico blanc 2022

Elaborat amb Chardonnay i Giró Ros. 13,5% d’alcohol. Fermentat i criat en botes de roure francès de 500L. Aromes de criança i a fruites (melicotó i pinya). Post-gust llarg.

Aquest vi és un homenatge a Perico Reus, uns dels socis del celler Pere Seda. La família conta que ell tenia una bota de vi amagada a qualque punt dels cellers, que contenia un vi de gran qualitat. Cada any, en el dinar familiar de Nadal s’obsequiava, amb una copa de vi d’aquella bota.

La carn d’olla amb el ‘Mossen Alcover’/DO Pla i Llevant

Carn d’olla

El nostre bullit conté un element d’originalitat que no es troba en els altres, la pilota. La resta és bastant igual: gallina, menuts de pollastre,  vedella, cansalada, botifarra negra o clara i les verdures”, explica l’escriptor.

I remata: “La carn d’olla és el nostre bullit, preparat de carns i verdures. S’ha fet amb costella de porc salada, cap de llom que s’han cuinat tres vegades i acompanyades de col i muntat com una terrina”.

Mossèn Alcover 2020

Elaborat amb Cabernet Sauvignon i Callet. 13,5% Color robí. Aromes a fruites vermelles madures. Fusta de la criança molt ben integrada. Atac en boca càlid i saborós, molt llarg.

Vi dedicat a la memòria de mossèn Antoni Maria Alcover, gran defensor del català, com a llengua d’expressió de Mallorca. Autor de les Rondaies Mallorquines i del Diccionari Català-Valencià-Balear

El ‘Catalina Martí’ acompanyava el carquinyol/DO Pla i Llevant

Carquinyol

“La confiteria i la rebosteria millors del país es fan en el litoral del mar. Si bé, en qualsevol poble, molt allunyat del lleu tremolar de la marina (què és un vers del Dant que m’agrada de citar) podeu trobar postres molt apreciables“, remata Pla.

El carquinyol és unes postres típicament mediterrànies. A cada indret es fan en fórmules diferents. En aquest cas es fa un entremig entre la recepta empordanesa i els canticci típics de la Toscana italiana. Està basat en les ametlles,

Catalina Martí blanc 2022

Elaborat amb Premsal, Macabeu, Chardonay, Giró Ros, Moscatell i Parellada. 13%. Aromes francs i nets a pinya i plàtan. Lleugerament àcid que dona una gran frescor al vi.

Vi dedicat a la memòria de Catalina Martí, esposa de Pere Seda, el fundador dels cellers Pere Seda. Pare de deu fills que seguiren la seva obra obrint cellers a diversos punts de Mallorca, ara concentrats a Manacor, i també, a Xile on obriren la bodega Santa Catalina.

Aquest vi és un cupatge preparat per les dones de la família descendents de Pere Seda. El varen fer a partir dels diversos vins blancs que elaborats en el celler. Un vi fet per dones homenatge a la iniciadora de la saga.

Cinc vins per a cinc plats/DO Pla i Llevant

Pla, un personatge polèmic

Josep Pla (Palafrugell, 1897- Llofriu, 1981) va ser periodista i escriptor, autor de la monumental Obra Completa, 47 volums i més de 30.000 pàgines, que inclouen reportatges, narrativa, articles, guies, poesia, dietaris. Personatge molt polèmic que va viure intensament el segle XX com a periodista. En acabar la carrera de dret va escriure el seu primer llibre El quadern gris. No es va estalviar mai cap opinió seva, manifestades en tots els llibres, però especialment als seus dietaris, com Notes disperses o Notes del capvesprol. Un article escrit durant la dictadura de Primo de Rivera, li va costar un exili d’uns quants anys que va aprofitar per viatjar per tota Europa treballant com a periodista. Es va afiliar a la Lliga Regionalista de Francesc Cambó, partit catalanista i dretà.

Va viure la Segona República a Madrid, de la que va quedar decebut. Durant la guerra civil es va refugiar a Burgos donant suport al cop d’estat. Va tornar a Barcelona en acabar la guerra i ben aviat va quedar decebut de la dictadura de Franco. A partir de 1947, en aixecar-se la prohibició, va tornar a escriure en català. Aquests fets li varen provocar grans enemistats a Catalunya. Durant més de trenta anys va escriure un article setmanal a la revista Destino. Al final de la seva vida va rebre diversos reconeixements de la Generalitat de Catalunya.

Més notícies
 Literatura i gastronomia, dos plaers que es troben amb els vins de Can Majoral/DO Pla i Llevant
Maridatges literaris, la nova aventura dels vins de Pla i Llevant
El cicle s'inicia amb La cuina de Pepe Carvalho, de Manuel Vázquez Montalbán, i el celler Can Majoral
El celler Miquel Oliver de Petra va posar els vins a la cuina de Miquel Calent/DO Pla i Llevant
Miquel Calent i Pilar Oliver interpreten la cuina de George Sand
Dins el cicle de maridatges literaris organitzat per la DO Pla i Llevant, al restaurant Cuit de Palma

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a maig 05, 2024 | 10:39
    Gironí. maig 05, 2024 | 10:39
    Josep Pla, el controvertit escriptor, sabia moltes coses a part d'escriure. I, de menjar i beure en sabia un niu.
  2. Icona del comentari de: català. a maig 06, 2024 | 13:09
    català. maig 06, 2024 | 13:09
    "El nostre bullit te un tret d'originalitat que no es troba en d'altres: la pilota". Doncs el "Cocido madrileño" també en porta: en diuen "Albondigón" i es el mateix, però de forma rodona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa