Balears Vadevi
Decomissada una partida d’oli d’oliva en un agroturisme de Mallorca

Les inspectores del Servei de Control i Qualitat Agroalimentària, que depèn de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha immobilitzat una partida d’oli d’oliva per presumpte frau alimentari, en un establiment d’agroturisme de Mallorca. L’establiment comercialitzava oli d’oliva verge com si fos verge extra elaborat a la mateixa finca, i originari de Mallorca. Les inspectores varen acudir a l’establiment i varen comprovar que les botelles no duien l’etiqueta numèrica del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, distintiu que garanteix que el producte envasat és oli d’oliva verge extra i que a més, el producte procedeix exclusivament de Mallorca. A més, varen detectar que l’establiment reomplia les botelles d’oli d’oliva que es posaven a disposició dels clients del restaurant, la qual cosa també és una pràctica prohibida per la normativa alimentària. En les diligències practicades per la inspecció s’ha constatat que l’oli emprat per reomplir les botelles era un oli d’oliva verge (no extra) procedent d’una tafona de la península.

A la carta del servei de menjador de l’agroturisme s’han detectat altres presumpes irregulariatst, a més de la referida a l’oli/CAIB

Una oferta gastronòmica enganyosa

D’altra banda, durant la inspecció, també es va detectar que el restaurant anunciava en la seva carta productes provinents de l’hort ecològic de la finca, però es va comprovar que aquest no existia. A més, s’oferien plats amb ingredients suposadament de producte local, però que en realitat no ho eren.

Les inspeccions que duu a terme la Direcció General de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, tenen com a objectiu defensar els interessos dels productors de les Illes Balears, evitant la competència deslleial que representen aquestes pràctiques, que s’aprofiten de les denominacions, de les indicacions d’origen i de la reputació del producte local. A més, aquestes pràctiques suposen un engany per a tots els consumidors.

El Govern recorda, una vegada més, que els incompliments de la normativa vigent poden comportar sancions administratives. En el cas de les infraccions greus, les sancions van des dels 3.000 euros fins als 60.000. 

L’oli d’oliva, objectiu dels “espavilats”

L’oli d’oliva amb marca de qualitat és un dels productes alimentaris que més pateix l’acció dels infractors de la llei. Ja l’any 2023, i en relació amb l’oli d’oliva, es detectava un increment de la comercialització fraudulenta d’aquest producte per part de particulars, a través de portals web de compravenda de productes de segona mà. En aquell moment es va veure que a l’origen d’aquell frau hi havia l’augment del preu de l’oli d’oliva, que aquell any va ser molt significatiu. Però malgrat que la situació del preu s’ha normalitzat, l’oli continua estant entre els productes alimentaris més vigilats.

En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, sosté la necessitat d’efectuar aquests controls per evitar el frau: «La nostra obligació és actuar contra aquells que s’estan aprofitant de manera fraudulenta de la bona reputació dels nostres productes, enganant els consumidors», ha afegit Llabrés. 

Més notícies
L'oli d'oliva, un dels productes estrella de Formentera | Foto: CAIB
Augmenta la venda fraudulenta d’oli i altres productes agroalimentaris
Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha obert enguany 44 expedients sancionadors per comercialització fraudulenta i competència deslleial a través d'internet
La DO Oli de Mallorca ha fet la reunió anual enmig d'una campanya històrica quan a resultats/DO Oli de Mallorca
La DO Oli de Mallorca agraeix SEPRONA la lluita contra el frau alimentari
També es va agrair la gestió feta l'anterior legislatura per Mae de la Concha a la conselleria d'Agricultura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa