Balears Vadevi
Deu anys cercant la millor tomàtiga del món

El Certamen Internacional del Tomàtiga de Mallorca ha arribat enguany a la seva desena edició. En aquesta ocasió s’han presentat i avaluat 45 tomàquets de 8 categories i procedents de diferents orígens. El jurat ha analitzat cada mostra i ha valorat en funció de criteris com l’aspecte, l’aroma, la textura, l’estructura, l’equilibri i, per descomptat, el sabor.
Igual que en altres ocasions, el tast ha comptat amb un jurat especialitzat, format per Tiffany Blackman de Aubocassa, Laura Calvo de Salines d’És Trenc, el xef Andrés Benítez, l’enginyer
agrònom Jaume Jaume i el destacat agricultor Bernat Ferrer.
En aquesta edició, el tast ha inclòs varietats tan singulars com la tomàtiga groga, o la tomàtiga verda. Aquesta diversitat d’orígens i tipologies ressalta el valor gastronòmic de la tomàtiga com a producte essencial de la dieta mediterrània. El certamen no sols reconeix qualitat hortícola, sinó que serveix com a espai de reflexió sobre el cultiu, el clima i l’evolució del paladar amb relació a aquest ingredient mil·lenari.

En aquests deu anys de competicions, ha crescut el nombre de varietats presentades i s’ha constatat un augment notable de la qualitat del producte/Cedida

Un palmarès a tenir en compte


Aquests són algunes de les millors tomàtigues d’aquesta edició del Certamen Internacional de la Tomàtiga de Mallorca, segons experts, després de més de 3 hores de tast i diversos dies de deliberació, per categories:
– Raim Atòmic de Son Soler, en categoria especial o novelties.
Tia Apol·lònia de Son Vell en amanida, amb un accèssit destacat en aquesta categoria per la tomàtiga Valldemossa de Finca Aubocassa.
– Cor de Bou, de Terracor i Grup De Castro.
Tomàtiga Rosa, de Grup de Castro.
Pera Mallorquina de Son Vell, en categoria pera.
– En la categoria Xerri, el de Terracor.
El jurat ha destacat que totes les tomàtigues presentades, que han estat 45 de 8 categories, han estat considerades destacades.
Cal afegir que en la categoria novelties s’han inclòs 4 tomàquets de difícil encaix en les altres categories.
Respecte de la qualitat, manifesten que totes les tomàtigues són madures, gustoses, poc àcides, amb textura no granulosa, amb un gran sabor i aromes equilibrades, que és el que esperaven trobar en el certamen.
Per altre costat, constaten un canvi cap a l’excel·lència: “en els últims anys s’ha perseguit posar de manifest el descens de la qualitat de la tomàtiga, però el jurat d’aquest desè certamen ha vist amb satisfacció tot el contrari. És a dir, que la gran majoria són d’excel·lent qualitat“, afirmen.

Cada una de les mostres ha estat tastada per tots els membres del jurat/Cedida

Després de 10 anys, el certamen ha aconseguit un dels seus principals objectius, que és traslladar a l’opinió pública, i als productors, que la tomàtiga i el seu cultiu és important: “vista la gran qualitat de les varietats presentades, s’ha aconseguit l’objectiu que ens havíem posat al començament: el reconeixement que per la dieta i gastronomia mediterrànies, la tomàtiga amb sal i oli és un aliment que es complementa, especialment per la seva aportació en vitamines, minerals, nutrients essencials i fibra”.
Així mateix, el jurat té interès a destacar amb relació al sector agrícola “que l’interès i esforç creixent per part dels productors a tenir tomàtigues excel·lents, està donant uns resultats excepcionals”.
I apunten que “varietats com la cor de bou, rosa i ramellet, que eren sempre d’alta qualitat, poden veure’s eclipsades per tomàtigues d’amanida i Valldemossa”.

Més notícies
El jurat ha valorat el color, el sabor i les aromes dels exemplars presentats al concurs/Cedida
A la recerca de la millor tomàtiga feta a Mallorca
A Esporles, Porreres, Manacor i Sóller es conreen les tomàtigues premiades en aquesta edició
Varietats de tomàtiga presentades al concurs/Cedida
La tomàtiga, reina indiscutible de l’estiu
Deu productors, entre empreses i particulars, s'han presentat al concurs internacional que valora set categories distintes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa