Balears Vadevi
El Dia de l’Olivera i la Fira de Caimari, mostrador del sector

Les denominacions d’origen Oli de Mallorca i Oliva de Mallorca, se sumen al Dia Mundial de l’Olivera amb un programa d’activitats que s’estendran des d’aquest diumenge 20 i fins al 26 de novembre.

Hi haurà propostes diverses com una xerrada de l’investigador sobre cultura popular Rafel Perelló, rutes guiades en olivars i tafones, tastos d’Oli d’Oliva Verge Extra, recol·lecció d’oliva per salar, exposicions i activitats familiars, la DOP Oliva de Mallorca i la DO Oli de Mallorca pretenen reivindicar el paper de l’olivera, un arbre de gran significat social, cultural, econòmic i mediambiental.

També tindrà cabuda una activitat infantil entorn de l’exposició “Oliveres. Pareidolies de Tramuntana” i la presentació del llibre de Joan Mayol “L’Oli de Mallorca: dos mil anys d’història, vint anys d’excel·lència” tancaran el programa coincidint amb el Dia Mundial de l’Olivera, el 26 de novembre.

A pesar que no va ser fins a la 40a reunió de la Conferència General de la UNESCO del 2019 quan es va establir oficialment, tots dos consells reguladors ja des de l’any 2017 impulsen activitats amb motiu del Dia Mundial de l’Olivera amb la finalitat de fer partícips als mallorquins de l’important patrimoni olivarer existent a Mallorca i els valors que té associats.

El bon temps va omplir els carrers de Caimari de visitants/Cedida

Una fira ben animada

Coincidint amb el programa s’ha fet la Fira de Caimari, on l’oliva i l’oli és protagonista. El bon temps de diumenge va afavorir la presència de públic en aquest poble de la Serra de Tramuntana de Mallorca on les oliveres són part del paisatge. A la fira es varen poder veure les olives de taula preparades per salar, tant les verdes que seran trencades, com les negres, que seran pansides.

La parada de la DO Oli de Mallorca a la fira de Caimari on s’oferia informació sobre els olis adscrits/Cedida

Visites i tasts

El programa d’activitats ha començat amb la Collita d’oliva a l’olivar d’Oli Verderol, a la Finca Es Colomer (Palma): ara que ha finalitzat la collita mecànica, encara queden suficients olives als arbres per collir-ne fàcilment per salar. Els participants han collit la seva pròpia oliva de les varietats empeltre, picual i arbequina a més de rebre informació de com preparar-la.

Sortint de Palma, es proposa una visita a l’olivar d’Aubocassa, a Manacor, que inclou un passeig guiat per l’olivar amb explicacions sobre la història de la finca, el cultiu i el procés d’elaboració que finalitzarà amb la visita a la tafona i tast dels dos olis d’oliva verge extra Aubocassa i L’Amo. O a la visita i tast Finca Son Miranda, a Sencelles, que proposa un itinerari entre oliveres amb tast professional de dos olis d’oliva verge extra orgànics d’elaboració pròpia. També podeu fer una visita guiada a la tafona i berenar degustació oli novell a Son Catiu, a la carretera Inca-Llubí visita guiada a la tafona i berenar amb oli novell.

L'oli d'oliva verge extra és la principal font de greix de la dieta mediterrània | UB
Els tast d’olis per a grans i petits són una part destacada del programa d’activitats/Cedida

Un exposició i un llibre recullen el cultiu de l’olivera a Mallorca

També són previstes distin tes activitats amb objectiu divulgatiu com la presentació dels nous panells explicatius amb els quals el Centre Capvespre de Sóller ofereix als seus visitants informació sobre la tradició oliera així com de les varietats emparades sota la DO Oli de Mallorca. Centre Capvespre de la Cooperativa de Sóller o la xerrada de càrrec de Rafel Perelló sobre L’oli a la cultura popular mallorquina.

Cara d’Oliva és el títol d’una activitat familiar basada en les fotografies de l’exposició “Oliveres. Pareidolies de Tramuntana” que permetrà coneixer més sobre les oliveres i els seus fruits: l’oliva i l’oli. A partir de les imatges s’inventarà un personatge que s’integrarà dins un mural gegant amb la col·laboració de la il·lustradora Flavia Gargiulo. L’activitat acabarà amb un taller en el qual els inscrits aprendran a tastar oliva de taula i oli d’oliva com a autèntics tastadors.

I tancant el programa d’activitats, el dia 26 es farà la presentació del llibre de Joan Mayol LOli de Mallorca: dos mil anys d’història, vint anys d’excel·lència, al Centre de Cultura de Sa Nostra, de Palma, coincidint amb el tancament de l’exposició.

Una campanya salvada pels pèls

Aquests dies són encara de collita en el sector i les dades que es tenen són per tant, parcials. Les primeres impressions no són gaire bones per què parlen d’una caiguda en el nombre de quilos: “A dia d’avui s’han entrat gaire bé 2 tones d’oliva i elaborat 295.663 litres d’oli“, diuen des del sector. “A les mateixes dates de l’any passat eren quasi 2,5 tones i l’oli elaborat era 402.099 litres”.

No obstant encara falta el balanç final i a la vista de com està anant a altres zones productores, els pagesos i els elaboradors de Mallorca encara es consideren afortunats: “De moment, trobam que la disminució ha estat menor del que esperàvem, i no tant greu com a altres zones de la Península”. I és que l’anyada ha vingut condicionada per moltes circumstàncies climatològiques que han incidit negativament en la producció. Així i tot, com diuen a fora vila, en acabar comptarem…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa