Balears Vadevi
La DO Binissalem comença una verema de producció moderada però de molt bona qualitat
Inicia de la verema a la DO Binissalem
Inicia de la verema a la DO Binissalem | M.Torres

!--akiadsense-->

La moscatell i la chardonnay són les varietats que inicien la campanya de verema que comença aquest dijous 16 d’agost, a la DO Binissalem. En les properes setmanes, les seguiran la resta de varietats blanques i negres locals i foranes.

Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental.

Encara que ens estam acostumant a èpoques de sequera i a onades de calor, cada anyada té les seves peculiaritats i aquesta no és una excepció. A la comarca de la DO Binissalem, en aquesta campanya, podem destacar una bona reserva hídrica acumulada durant l’hivern i, una primavera freda i humida que han estat claus per garantir les reserves d’aigua que els ceps necessiten pel seu desenvolupament i per afrontar la manca de pluges i les elevades temperatures registrades al juliol i agost.

Les pluges de maig i juny varen provocar, en algunes zones, l’aparició de focus de míldiu, un fong que afecte principalment a les fulles però que, en època de floració i quallat de la flor, pot afectar, de manera important, al raïm. Aquest fet, ha obligat als viticultors a estar molt pendents de la vinya per fer els tractaments oportuns, que han permès controlar la malaltia.

L’onada de calor de finals de juliol i principis d’agost, ha deixat rècords de temperatures màximes i mínimes que han accelerat una mica el procés de maduració del fruit, principalment de les varietats més primerenques. Així i tot, la verema comença amb 9 dies de retard respecte al 2017.

Les darreres pluges registrades, en forma de tempestes puntuals i localitzades, retardaran una mica el procés de maduració d’altres varietats de raïm més tardanes i, potser, obligaran a viticultors i cellers a una feina més acurada a l’hora de la verema, amb selecció a camp i també a l’entrada del celler, per garantir que el raïm està sà i té la qualitat desitjada, per obtenir els vins característics de la DO Binissalem.

La tipologia de sòls de la comarca de la DO Binissalem, amb gran quantitat d’elements gruixats, permeten un bon drenatge i, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar l’efecte d’aquestes pluges.

S’ha de destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

En general, es preveu una producció moderada, en quantitat, i de bona qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa