“De manera tímida, aquesta setmana s’iniciava la verema a la comarca de la DO Binissalem. Alguna parcel·la de Premsal blanc, de Shiraz i de Chardonnay. A partir de la setmana vinent, es
preveu que els cellers de la DO Binissalem comencin el tall de raïm, començant amb les varietats més primerenques, i seguint a bon ritme amb la resta, fins a principis d’octubre”, traslladen des de la direcció tècnica de la Denominació d’Origen.
La data de verema varia en funció de cada finca, del tipus de raïm i de l’estil de vi que es pretén elaborar. Aquests dies, els enòlegs i tècnics dels cellers controlen la qualitat del fruit, no sols la
concentració de sucre, si no també l’acidesa i la maduració fenòlica, amb l’objectiu d’ajustar la verema a la qualitat desitjada per al vi emparat per la DO Binissalem.
A causa de les característiques climàtiques d’aquest 2025, es pot aventurar “una campanya de bona qualitat, encara que amb una possible reducció de la producció en determinades varietats“, preveuen en el comunicat.
El CRDO Binissalem disposa d’un sistema digital per al registre de les entrades de raïm dels cellers. Des de la seva implantació en la campanya 2020, aquest sistema ha facilitat el treball, tant als operadors com al Consell Regulador, eliminant registres en paper, duplicitats, errors i, per descomptat, temps.
La calor, la humitat i altres condicionants
Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’hivern 2024-25 va ser molt càlid i sec a les Balears. Les temperatures van estar 1 °C per sobre de la mitjana i les precipitacions a penes
van aconseguir el 66% del valor normal.
Març va ser molt càlid i especialment humit a les illes (220% de precipitacions respecte a l’habitual). Abril va mantenir temperatures elevades, però va ser molt sec, i maig va resultar càlid i humit. Aquestes condicions, en el moment de la floració, van afavorir l‘aparició de míldiu en algunes vinyes i en les varietats més sensibles al fong, com Premsal blanc, amb un efecte en la producció, encara que difícil de quantificar fins que finalitzi el tall del raïm.
Al juny es va registrar el mes més càlid i sec des de 1961, amb onades de calor primerenques que es van estendre fins a juliol. No obstant això, a partir de la tercera setmana de juliol es va produir un descens de temperatures que ha afavorit el desenvolupament òptim de la vinya, alleujant l’estrès hídric i alentint la maduració del fruit. Aquest fenomen tindrà, previsiblement, un efecte positiu en la qualitat del raïm. Aquests últims dies, la temperatura està assolint els valors normals de l’època, sense arribar als valors extrems que s’estan registrant en la Península.

Aposta per les varietats locals més resilients
“L’impacte del canvi climàtic és cada vegada més evident”, afirmen. Segons l’Índex climàtic de Winkler, a la comarca DO Binissalem s’ha registrat un augment de l’11% en els graus-dia acumulats entre 2013 i 2024. A més, el nombre de dies amb temperatures màximes superiors a 35 °C ha passat de 9 a 30, i les mínimes per sobre de 20 °C han passat de 20 a 40 dies. Aquesta situació compromet la capacitat de recuperació de les plantes durant la nit, influint en la composició química del fruit.
En els últims anys, s’ha detectat un avançament progressiu en les dates d’inici de verema. Per exemple, la varietat Giró Ros ha iniciat la seva verema, de mitjana, 8 dies abans des de 2019 fins a 2024.
Els viticultors de la DO Binissalem ja estan aplicant mesures d’adaptació com l’ombreig de vinyes, aclarides, veremes primerenques i el foment de varietats autòctones més resilients a la calor. Una d’aquestes varietats és l’Escursac, recentment autoritzada en la DO, i altres que estan en procés de revisió com: Esperó de Gall, Giró negre i Fogoneu.