La DO Binissalem ha fet el sus a la verema d’enguany a algunes finques de Binissalem i Sencelles. Les primeres varietats que s’han collit han estat Syrah i Mantonegro i Escursac i Macabeu. Per aquesta setmana es preveu que s’hi afegeixi la varietat Chardonnay. “La data de verema pot variar d’unes finques a una altra, segons la varietat de raïm i també, segons el tipus de vi que es vulgui elaborar. Les varietats locals com la negra Mantonegro o la blanca Moll (Premsal blanc) són de cicle més llarg i es veremen més endavant”, diu la directora de la DO Binissalem, Marga Amat.
Una verema marcada per les dareres onades de calor
En aquesta campanya, les condicions climàtiques de l’hivern i de la primavera van donar lloc a un avançament en la floració d’algunes varietats, sobretot les primerenques, com a Chardonnay, Moscatell o les de cicle mitjà com Merlot, Syrah o la varietat local Giró ros, factor que influirà en la data de la verema, amb un lleuger avançament.
Davant les previsions d’AEMET de cara a la primavera i a l’estiu, el mes d’abril el Consell Regulador va autoritzar el reg, moderat i controlat, per a aquelles varietats que el requerissin.
Ja en l’època estival, la calor intensa va arribar amb retard, però en la tercera setmana de juliol va arribar la primera onada de calor, aconseguint temperatures elevades, arribant en algunes zones als 40 °C. La calor sufocant ha continuat en els primers dies d’agost, amb màximes que han arribat als 40 °C i temperatures mínimes que en els últims dies ja han superat els 20 °C, en la ja tercera onada de calor de l’estiu.
Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’hivern 2022‐23 (des de l’1 de desembre de 2022 a 28 de febrer de 2023) va tenir un caràcter càlid, amb una temperatura mitjana en la península de 7,4 °C, valor que queda 0,8 °C per sobre de la mitjana d’aquesta estació (període de referència 1991-2020). Sent el 10è hivern més càlid des de l’inici de la sèrie l’any 1961, i el 5è més càlid del segle XXI.
A les Balears, les anomalies s’han situat entre 0-1 °C i quant a les precipitacions, l’hivern a Balears s’ha considerat humit, amb un valor de 127% del valor normal de l’època. Els mesos d’abril, maig i juny s’han qualificat de càlids i secs a Balears, amb anomalies tèrmiques positives de 0.3-0.4 °C. A la comarca DO Binissalem, a l’abril i maig es van registrar precipitacions en el rang normal, però el mes de juny va ser molt sec.
Els viticultors i cellerers estan pendents d’aquestes condicions per a decidir la data més adequada de verema per a cadascuna de les varietats que es destinaran a elaborar els vins emparats per la DO Binissalem.
Si bé encara és aviat, la previsió dels viticultors i cellerers de la DO Binissalem és d’una campanya amb bona qualitat, però amb un descens en la producció. Caldrà esperar que les condicions climàtiques siguin òptimes i veure com es desenvolupa la campanya de verema fins a octubre. Una època frenètica en els cellers, que estan ultimant els preparatius perquè tota la maquinària estigui en perfectes condicions i fent les corresponents mesures de qualitat del fruit en la vinya.