En plena verema, la direcció dels consells reguladors de les DO Binissalem i Pla i Llevant han anat a la conselleria d’Agricultura a fer la primera trobada amb el conseller Joan Simonet. Segons fonts d’aquest departament del Govern Balear, “entre altres temes, s’ha xerrat del suport a la digitalització amb la nova PAC, dels canvis en les ajudes de promoció i de la simplificació burocràtica dels plecs”, amb la intenció de “continuar col·laborant i treballant per a la millora del sector”. A la reunió, a més del conseller Simonet hi ha estat present el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés.
Velles i noves reivindicacions
Durant la reunió, les dues Denominacions d’Origen han plantejat la necessitat d’agilitzar la tramitació per a poder modificar els reglaments dels consells reguladors que, en el cas de Binissalem, demanden de fa temps per poder introduir canvis en les condicions que limiten les varietats autoritzades per poder produir vi emparat en la DO així com modificar el grau d’acidesa. José Luis Roses, president de la DO Binissalem, ha remarcat també la necessitat de tirar endavant l’autorització a introduir la denominació del municipi en l’etiquetatge de les botelles, tal com ha sol·licitat reiteradament la DO Binissalem. I de l’acreditació de l’IGP Illes Balears, que encara està damunt la taula.
“Es tracta del primer contacte de les DDO amb l’equip que ha de regir en aquesta legislatura”, apunta Toni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant, per situar la conversa. Bennàssar ha destacat alguns dels punts abordats entre els quals hi ha posat l’accent la necessitat de suport de la conselleria per aconseguir la informatització de les activitats de les DDO i la necessitat d’adequar el calendari administratiu amb les activitats de promoció de les DDO amb l’objectiu de què no quedin mesos fora de la possibilitat d’acollir-se als ajuts, i l’agilització dels procediments de canvi dels plecs de condicions; en sintonia amb el que ha demanat Binissalem.
Pla i Llevant, però posa l’accent en la necessitat d’agilitar, també, per part de la Conselleria les autoritzacions de certificació dels consells reguladors acreditats perquè puguin dur a terme les auditories i la conveniència d’activar el funcionament de les ADV, que tenen com a objectiu facilitar informació als viticultors sobre l’estat de les vinyes.
I un tema que és de preocupació comuna per a tots els elaboradors del vi de Mallorca, la necessitat d’establir criteris clars de la informació que han de dur les etiquetes de vi respecte dels valors nutricionals, d’acord amb la normativa de la Unió Europea.
Tots dos presidents han remarcat el to amistós de la trobada i l’avantatge que tenir en el nou conseller un interlocutor coneixedor del sector que, han dit, facilita i molt sobretot aquests primers moments del nou mandat. Fet aquest que fan extensiu a la designació de Fernando Fernández, al capdavant de la direcció general d’Agricultura, que assegura la continuïtat en la gestió d’aquest departament, bàsic pel sector del vi.