El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca està treballant en la modificació del seu reglament responent a la necessitat d’adaptar-ho al marc normatiu que regeix els Olis d’Oliva Verge Extra en l’actualitat, als avanços tècnics introduïts des de la seva aprovació el 2002, així com tenir més marge de maniobra per poder afrontar els nous reptes que planteja el canvi climàtic. Amb aquest horitzó, plantegen l’eventual inclusió de noves varietats que contribueixin a millorar la disponibilitat i qualitat d’Oli de Mallorca.
Per dur a terme aquesta modificació, una representació del Consell Regulador de la DO Oli de Mallorca s’ha reunit amb el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears, Joan Simonet. La delegació, encapçalada pel seu president, Joan Mayol, li va exposar els canvis amb els quals l’entitat alhora que confirma el seu compromís amb la qualitat, enforteix també la competitivitat del producte adaptant-se als nous requisits del sector i el conseller va comprometre el seu suport.

Modificacions necessàries per adaptar la DO Oli de Mallorca a la nova realitat
A la reunió ordinària del Consell Regulador de la DO Oli de Mallorca del mes d’abril es va acordar la recopilació d’informació bibliogràfica, inèdita i documental necessària per a l’elaboració dels informes justificatius per incloure la varietat koroneiki entre les autoritzades per a l’elaboració d’oli de la DOP «Oli de Mallorca». També el reconeixement de les varietats tradicionals de l’illa que en el moment de la definició de la DOP es consideraven incloses en la denominada llavors «mallorquina o empeltre», i que per tant, es consideren autoritzades en «Oli de Mallorca». I, finalment, l’autorització de l’ús d’un percentatge minoritari (inferior al 20%) d’altres varietats experimentals inscrites en els registres de la DOP «Oli de Mallorca» en l’elaboració de «cupatges» de l’oli de Mallorca emparat per la denominació d’origen.
El president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, argumenta que “ja era ben hora de fer aquestes adaptacions després de 23 anys d’història de la denominació d’origen per adaptar el plec de condicions a la realitat actual”. Els estudis inicials per l’argumentació que es presentarà a la conselleria ve avalada pels estudis realitzats a tal efecte per la Universitat de les Illes Balears. A més, afegeix Mayol, “la varietat Koroneiki està molt ben aclimatada, i oli d’aquesta varietat, fet a Mallorca, ha obtingut diversos premis“, el que ja garantiria el nivell de qualitat dels olis produïts a partir d’aquesta nova varietat que ja es conrea amb èxit a Mallorca. A més, la inclusió d’altres varietats experimentals ben arrelades ajudaran a fer olis amb personalitats diferenciades”.
Amb tota aquesta tramitació en marxa, des de la DO Oli de Mallorca esperen que la collita del 26 se’n beneficii.