La campanya de la D.O.P Oliva de Mallorca està resultant millor del que s’esperava quant al volum d’entrada d’oliva de taula per als obradors inscrits on ja s’han rebut 28.630 Kg, en contraposició als 6.747 kg entrats en el mateix període de l’any passat, més d’un 400% més.
Si res no altera el decurs de la recol·lecció, probablement aquesta campanya de l’oliva de taula verda es tancarà amb les millors dades dels darrers quatre anys. De fet les fortes ventades de la setmana passada no han provocat danys ressenyables en aquestes oliveres de muntanya de la Serra de Tramuntana de Mallorca, a pesar que s’hi varen donar ratxes de fins a 100 km/hora. Fonts del sector informen que es trobaren ” alguna branca esqueixada per la zona costanera entre Deià i Sóller (ja sabem que el Bon Jesús no és gent bo podant!), i en general una caiguda d’oliva limitada, sobretot de la picada o molt madura (que és poca). Per una vegada, els pagesos no ens queixam gaire…”.

L’olivera, un fruiter anyívol
L’origen de la irregularitat en la producció s’explica pel caràcter anyívol dels arbres de la varietat mallorquina –que alterna anys de molta producció amb altres de poca o nul·la- factor que, junt amb la complexitat del maneig de l’olivar de muntanya a què s’enfronten els productors, el seu sabor característic i qualitat, fan de l’oliva sota el distintiu D.O.P Oliva de Mallorca un producte singular.
El distintiu de la D.O.P Oliva de Mallorca empara olives de la varietat mallorquina procedents d’olivars centenaris de la Serra de Tramuntana. Actualment, el segell de qualitat compta amb més d’un centenar d’olivicultors que mantenen productives prop de 80.000 oliveres centenàries de la varietat mallorquina localitzades en la Serra de Tramuntana i tres elaboradors: Cooperativa de Sóller, Son Mesquidassa y Son Moragues.