Balears Vadevi
DO Pla i Llevant fa el primer tast de vi de l’anyada per Sant Martí

Ja és una tradició. La DO Pla i Llevant ha convocat aquesta setmana el primer tast de vins de l’anyada, com sempre coincidint amb la festivitat de Sant Martí tot complint amb la dita “Per Sant Martí, enceta el vi”. Enguany, l’amfitrió va ser el celler manacorí Pere Seda, que va oferir les seves instal·lacions per fer-hi els tastos. En primer lloc, es va fer un tast protagonitzat pels responsables dels cellers adscrits a la denominació d’origen i que es troben en plena elaboració d’aquests vins. Tast que va servir per fer una selecció dels varietals que després analitzaren uns tastadors professionals, sommeliers de reconegut prestigi a Mallorca, com Julianna González, del Restaurant Es Fum (Hotel Saint Regis Mardavall) i millor sommelier de Balears 2020, i Sergio Pereda, del Club Catador, de l’Associació Balear de Sommeliers (ABS). Tots dos han fet una valoració molt positiva del que podem esperar d’aquesta anyada. Cal recordar que es tracta de “vins en rama”, que encara s’aniran afinant així com avanci el procés de vinificació, però que ja mostren les qualitats que els caracteritzaran en els pròxims mesos.

Els cellerers se senten molt satisfets dels vins de l’anyada/DOP Pla i Llevant

Al segon tast, els dels sommeliers, ja just arribà una selecció d’onze vins, entre blancs, rosats i negres, corresponents a les varietats amb les quals s’elaboren els vins de la DO Pla i Llevant. Tots ells varietals, que serviran per elaborar vins cent per cent d’aquella varietat o per fer els cupatges amb altres varietats tant autòctones com foranes. Damunt la taula hi va haver una mostra de Premsal blanc, de Giró Ros, de Chardonnay, de Moscatell i de Viognier, pel que fa als blancs, un en la categoria de rosats, fet de sirà, i en la categoria de negres, n’hi va haver de Callet, Gorgollassa, Merlot i Sirà. S’ha de dir que en cap cas es podia identificar el celler elaborador ja que es tractava de veure com es presenten enguany els vins de cada una de les varietats.

Sergio Pereda i Julianna González, sommeliers de prestigi, analitzen els vins en el segon tast/DOP Pla i Llevant

Parlen els entesos

Sobre el primer tast, les impressions dels cellerers varen ser de gran satisfacció. Sembla que es confirmen les primeres impressions obtengudes al final de la verema, quan just s’acabava d’entrar el raïm als cellers quan reconegueren que “les perspectives és que ens trobam amb una bona anyada“.

Aquí es veuen els vins en rama que podrem gaudir quan acabin el seu procés de vinificació/DOP Pla i Llevant

Sobre les valoracions dels sommeliers s’ha de dir que tant González com Pereda coincidiren a augurar una gran anyada. “Serà sensacional, en els blancs, tant en els que es fan amb les varietats autòctones com amb les foranes, que els cellerers fan servir per fer els seus cupatges. Els negres seran meravellosos: la Callet, la gorgollassa, que ve amb molt de força… Crec que serà una de les millors anyades dels darrers anys de la DO Pla i Llevant”, ha dit Pereda. Per part seva, González es va declarar impressionada: “M’han sorprès molt les varietats autòctones, sobretot la Premsal blanc i la Giró Ros. També el rosat de Sirà i els negres varietals de Cabernet i sirà. En conjunt els he vist molt afruitats i molt potents. Crec que els gaudirem molt!”

Més notícies
La verema comença quan el viticultor considera que el raïm està en el punt òptim de maduració /Biel Modino
DO Pla i Llevant, menys extensió però major producció en la verema 2023
Per les condicions del temps atmosfèric, l’absència de malalties i la producció de les vinyes, l'any 2023 cal esperar una excel·lent anyada
Miquel Calent va deixar la cuina per tallar el primer raïm de la verema d'enguany/Cedida
Miquel Calent talla el primer raïm de la verema de la DO Pla i Llevant
El popular xef de Campos és el Vermador d'Honor d'enguany

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa