El Consell Regulador de la DO Pla i Llevant acaba de publicar les dades corresponents a la verema d’enguany que, a la vista de les primeres valoracions, es pot considerar molt bona. Dos factors s’han de tenir en compte per fer aquesta afirmació: d’una banda, el bon estat del raïm i de l’altra la quantitat entrada als cellers.
En aquest sentit, fonts del CR assenyalen que “la climatologia ha estat favorable. Després de dos anys de sequera a la primavera va ploure amb quantitats que varen permetre un bon desenvolupament dels ceps a l’època del verol i la maduració. A més les pluges moderades de l’agost varen ser adequades per evitar la deshidratació dels grans de raïm. S’ha de destacar l’estat sanitari dels raïms. Si bé a l’inici de la primavera hi va haver un poc de míldiu i cendrada es va combatre fàcilment”.

Més producció, especialment de raïm negre
El Pla i Llevant té inscrites 511 hectàrees. De les quals s’han destinat als cellers del Pla i Llevant els raïms produïts per 368,12 has, un 12% menys que l’any anterior. La resta poden haver anat destinades a la IGP Mallorca, Illes Balears o per elaborar vi de taula.
Respecte de la producció s’han recollit 834.588 kg de raïm blanc, un 4% més que l’any anterior. De raïm negre s’han recollit 1.301.027 kg, un 6% més que l’any anterior. “Tenint en compte que s’han veremat un 12% menys d’hectàrees que l’any anterior podem comprovar que la producció ha estat bastant superior a l’any anterior. En aquest sentit, s’ha de comentar que la producció de les vinyes assoleix la producció habitual als anys anteriors a la pandèmia del Covid, ja que es va haver de reduir la producció de manera dràstica”, afirmen des de la DO Pla i Llevant.
Respecte de les produccions per varietat sembla que no hi ha moltes coses a destacar. “Totes les varietats es mantenen dins les produccions normals amb les variacions habituals d’augments i baixades de producció deguts als petits canvis externs i interns de les plantes que fan que les produccions tinguin alçades i baixades cada any”.
Respecte de la producció de vins s’ha de tenir en compte que del total de quilos de raïm just es poden transformar en vi el 70% del most. D’aquesta manera la producció teòrica és de 580.000 litres de vi blanc i 910.000 litres provinent de raïm negre. S’ha de tenir en compte que de raïm negre es pot fer vi negre o rosat i, a vegades, blanc. Respecte de l’any anterior la producció de vi blanc augmenta un 12% i la provinent de raïms negres un 17%.

Tot i que encara és prest per fer una valoració de com seran els vins d’aquesta anyada, des del CR de la DO Pla i Llevant es mostren ben confiats que anirà molt bé, ja que afirmen: “Les condicions del temps atmosfèric, l’absència de malalties i la producció de les vinyes l’any 2023 ens fa pensar que podem tenir una excel·lent anyada“, conclouen.
Ben aviat sabrem els resultats.