Balears Vadevi
DO Pla i Llevant, menys extensió però major producció en la verema 2023

El Consell Regulador de la DO Pla i Llevant acaba de publicar les dades corresponents a la verema d’enguany que, a la vista de les primeres valoracions, es pot considerar molt bona. Dos factors s’han de tenir en compte per fer aquesta afirmació: d’una banda, el bon estat del raïm i de l’altra la quantitat entrada als cellers.

En aquest sentit, fonts del CR assenyalen que “la climatologia ha estat favorable. Després de dos anys de sequera a la primavera va ploure amb quantitats que varen permetre un bon desenvolupament dels ceps a l’època del verol i la maduració. A més les pluges moderades de l’agost varen ser adequades per evitar la deshidratació dels grans de raïm. S’ha de destacar l’estat sanitari dels raïms. Si bé a l’inici de la primavera hi va haver un poc de míldiu i cendrada es va combatre fàcilment”.

El raïm presenta enguany un bon estat de salut/Biel Modino

Més producció, especialment de raïm negre

El Pla i Llevant té inscrites 511 hectàrees. De les quals s’han destinat als cellers del Pla i Llevant els raïms produïts per 368,12 has, un 12% menys que l’any anterior. La resta poden haver anat destinades a la IGP Mallorca, Illes Balears o per elaborar vi de taula.

Respecte de la producció s’han recollit 834.588 kg de raïm blanc, un 4% més que l’any anterior. De raïm negre s’han recollit 1.301.027 kg, un 6% més que l’any anterior. “Tenint en compte que s’han veremat un 12% menys d’hectàrees que l’any anterior podem comprovar que la producció ha estat bastant superior a l’any anterior. En aquest sentit, s’ha de comentar que la producció de les vinyes assoleix la producció habitual als anys anteriors a la pandèmia del Covid, ja que es va haver de reduir la producció de manera dràstica”, afirmen des de la DO Pla i Llevant.

Respecte de les produccions per varietat sembla que no hi ha moltes coses a destacar. “Totes les varietats es mantenen dins les produccions normals amb les variacions habituals d’augments i baixades de producció deguts als petits canvis externs i interns de les plantes que fan que les produccions tinguin alçades i baixades cada any”.

Respecte de la producció de vins s’ha de tenir en compte que del total de quilos de raïm just es poden transformar en vi el 70% del most. D’aquesta manera la producció teòrica és de 580.000 litres de vi blanc i 910.000 litres provinent de raïm negre. S’ha de tenir en compte que de raïm negre es pot fer vi negre o rosat i, a vegades, blanc. Respecte de l’any anterior la producció de vi blanc augmenta un 12% i la provinent de raïms negres un 17%.

La DO Pla i Llevant destaca un augment de la producció/Biel Modino

Tot i que encara és prest per fer una valoració de com seran els vins d’aquesta anyada, des del CR de la DO Pla i Llevant es mostren ben confiats que anirà molt bé, ja que afirmen: “Les condicions del temps atmosfèric, l’absència de malalties i la producció de les vinyes l’any 2023 ens fa pensar que podem tenir una excel·lent anyada“, conclouen.

Ben aviat sabrem els resultats.

Més notícies
Miquel Calent va deixar la cuina per tallar el primer raïm de la verema d'enguany/Cedida
Miquel Calent talla el primer raïm de la verema de la DO Pla i Llevant
El popular xef de Campos és el Vermador d'Honor d'enguany
Andreu Oliver 'Majoral' va definir el terrer i els vins que es fan a la DO Pla i Llevant/Aida Fernández
Els vins de la DO Pla i Llevant es presenten a l’Escola Agrària d’Espiells
És un centre de referència per la formació d'enòlegs i viticultors on estudien molts de professionals de les Illes Balears

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa