Balears Vadevi
Les dones de Vi de la Terra Mallorca reclamen el seu espai al món del vi

Vi de la Terra Mallorca ha celebrat enguany un berenar a les vinyes amb motiu del Dia de la Dona. La trobada, que s’ha fet a Bodegas Ribas (Consell), ha comptat amb la presència de mig centenar de participants, entre bodegueres, viticultores, sommeliers, enòlogues i propietàries de cellers, adscrits a l’IGP Mallorca.

Magdalena Mesquida, presidenta de Vi de la Terra Mallorca i amfitriona de l’esdeveniment, ha aprofitat l’ocasió per valorar el paper de la dona en el món del vi. En aquesta línia, ha expressat que “el 8 de març és una ocasió per reivindicar a les dones d’aquest sector i demanar que es reconegui el seu paper”. “D’ara endavant volen ser moltes més, amb més protagonisme i més poder i responsabilitats. Que la igualtat ha de ser real en aquests nivells i també en el retributiu”, ha afegit Mesquida. 

Per la seva banda, Marina Vera, gerent de l’IGP Mallorca, ha volgut recordar la importància de la incorporació de les dones al sector per contribuir a la seva supervivència. “Si les dones joves s’hi incorporen i se’ls dona el lloc que les correspon, la situació de manca de recanvi generacional millorarà, no debades som més del 50% de la població, també a les Illes Balears”. 

Durant el berenar en el qual s’ha brindat amb vi de Vi de la Terra Mallorca, Lola Hermoso, enòloga i biòloga de Bodegas Ángel, ha agraït aquesta trobada “perquè és molt difícil coincidir totes en el nostre dia a dia i esdeveniments com aquest ens permet reunir-nos i parlar de tot el que ens uneix”. 

Per la seva banda, Cristina Basáñez, de la Bodega Olorón, ha afirmat que “actes com aquest són imprescindibles perquè és una manera diferent de fer feina i de, almenys, podem compartir impressions d’una manera més relaxada”. “Quant al paper de la dona en el món del vi, crec que de cada vegada som més i anem evolucionant en un sector que no és gens fàcil”, ha afegit. En la mateixa línia, Sara Martínez, de Son Vich de Superna, qualifica la jornada com de gran èxit perquè “em vaig donar compte de que som moltes més dones de les que pensava i tinc clar que la unió fa la força. A Mallorca s’estan fent les coses molt bé i les dones tenen molt a veure”. 

A la trobada hi han participat: Elena Belcheva (Resident Wein); Maria Faustina Barceló (viticultora); Isabel Alabern (Son Puig); Lola Hermoso (Bodegas Ángel); Elisabet Fuentes (Can Vidalet); Esperança Nadal (Vins Nadal); Natalie Pérez (Mandia Vell); Miluse Cámara (Son Juliana); Sara Martínez (Son Vich de Superna); Elisabet i Laura Batle (Binigrau); Cristina Basáñez (Bodega Olorón); Rosa Fullana (Es Verger); Margarita Terrassa i Florencia Fachola (Bodegas Son Prim) i Antònia Pasqual, Cati Garí, Victòria Rigo, Carme Barceló, Marina Vera, Magdalena Mesquida i Conxa Rosillo, de Vi de la Terra Mallorca. 

Una reivindicació comuna a les dones del sector

En termes molt semblants s’expressen des de Cooperatives Agroalimentàries. La seva presidenta Jerònima Bonafé, fa especial esment a la necessitat que aquest dia es faci un “reconeixement a les dones que ens han precedit massa vegades sense cotitzar durant tota la seva vida activa. Per això, diu Bonafé, hem de seguir reivindicant la presència de més dones en els consells rectors i llocs directius de les nostres cooperatives associades”.

Jerònima Bonafé, la segona per l’esquerra, en una imatge recent/Cedida

Joana Mascaró, que treballa com a ramadera i forma part de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders –IA i flamant premi Ramon Llull 2023, s’hi suma tot dient: “crec que el més important que hem de reclamar ses dones de fora vila és visibilització, la gent quan pensa en fora vila dins el cap té la imatge d’un home amb un tractor o fent feina, però normalment no la d’una dona. I això es deu al fet que tradicionalment la dona ha estat a un segon pla, treballant, però sense ser visible”.

“Un altre tema molt important és incrementar la presència de les dones en els òrgans de presa de decisions, si no formem part de les juntes rectores, dels consells, administració… no podem donar la nostra opinió dels temes que ens afecten a tots i a totes i difícilment es podran aconseguir canvis o no tan aviat com nosaltres voldríem si no hi som i per aconseguir-ho hem de ser nosaltres mateixes que hem de fer una passa per endavant i voler-hi entrar”.

Joana Mascaró està al capdavant de la vaqueria familiar/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa