Balears Vadevi
‘Los Dos Caballeros’, el nom d’un celler que ho diu quasi tot

Fa pocs dies, aquest mes de juny passat, es va presentar oficialment el celler Los Dos Caballeros. Una iniciativa radicada a Inca que, tot i que fa un parell d’anys que funciona, no ha estat fins ara que ha oficialitzat la seva inscripció a la IGP Vi de la Terra Mallorca. El nom del celler respon a una realitat: William Stanley i Walter Kraushaar són els homes que hi ha darrera aquesta empresa petita, però seriosa que compten amb el suport de l’enòleg mallorquí Guillem Suñer, de família vinatera, per tirar endavant el projecte. De moment tenen en producció una extensió de vinya limitada, prop de 4 hectàrees, amb les varietats que més els agraden: Manto Negro, Merlot, Sauvignon Blanc i Garnatxa. Així, conversam amb tots tres per conèixer què és i què vol ser Los Dos Caballeros. 4 anys després d’iniciar les primeres passes, poden fer un balanç del camí recorregut i els projectes que tenen per davant. Los Dos Caballeros són un exemple d’aquest tipus de celler que trobam a Mallorca que, sent d’inversió estrangera, han cercat les arrels de la producció vinícola a Mallorca establint col·laboració amb un celler tradicional, fins que han pogut emprendre el vol per si sols. Ara, a l’horitzó, vinificar amb varietats locals

Una de les façanes del celler/Charlotte Eugenié

Walter explica: “Vaig néixer a Bad Ems, una localitat molt a prop a Frankfurt. On el meu padrí era viticultor i bodeguer en la regió dels tres rius lahn-rheinmusel rheinland- pfalz. Per aquest motiu em vaig engrescar amb aquest projecte, ja que el tema del vi ho duc dins les arrels”. Poc després afegeix: “Vaig estudiar economia, tota la meva carrera l’he feta en el món de la banca, però ara mateix estic al 100% amb el projecte Los Dos Caballeros.

En William té un perfil diferent, es complementen, ja que amb el seu coneixement i experiència s’encarrega de la part més comercial i lúdica del projecte: “Vaig néixer a Virgínia, en la regió agrària de Gloucester”, diu.”Quasi tota la meva carrera l’he feta dins el món de l’hostaleria, a Nova York. Avui en dia també estic al 100% al celler duent a terme diferents activitats, tasts, xarxes socials.

L’enòleg Guillem Suñer, va nèixer a la família vinatera de Sencelles de Vinyes i Vins Ca Sa Padrina/Josep Alorda

I en Guillem és la tercera pota d’aquest projecte: d’arrels sencelleres i formació acadèmica, ja ha corregut món per completar la seva experiència en enologia. “Vaig estudiar enologia i viticultura a Requena”, explica Guillem. “Quan vaig acabar els estudis vaig poder realitzar pràctiques a un celler de Nova Zelanda. Ara mateix també estic fent feina al celler familiar Vinyes i Vins ca Sa padrina, celler de la família que va inicial el meu pare.

Com definiríeu el projecte de Los dos caballeros? Què cercau i com?

El projecte de Los Dos Caballeros neix des de la il·lusió den Walter i en William de poder realitzar un vi procedent d’una finca on hi ha l’harmonia de la sostenibilitat, producció ecològica… recuperant una finca abandonada on hi havia diferents tipus de cultius i avui dia encara mantenen, ja que cercam la màxima biodiversitat.

El nostre objectiu és fer vins que ens agradin a nosaltres i puguin connectar amb la gent, que aquest projecte familiar estigui  unit amb els clients, cercant aquest lligam ja que avui en dia és molt difícil trobar productes que provenen de projectes on es cuidi el medi ambient.

Vinya jove on hi trobam Manto Negro, Garnatxa, Merlot i Sauvingon blanc/Charlotte Eugenié

Aquest mes de juny heu fet la presentació oficial del celler. Es donen ja les condicions per pensar que el projecte està consolidat i que heu superat el període de prova?

Sí, creiem que ja estam consolidats al 100%. Hem hagut de passar per un termini llarg d’espera per a permisos, inicialment en la vinya i després per al celler. Durant aquest període ens va afectar la covid, que va allargar el tema. Però, superat el període de prova, quan ara veiem el resultat final, estem molt contents. Ha valgut la pena haver passat l’espera, encara que fou molt dur pels temes burocràtics, però ara hem pogut recol·lectar els fruits sembrats

En pocs anys heu aconseguit una producció petita però de molta qualitat. En què basau la feina?

Donam molta importància a la vinya principalment, cercam una producció petita de gran qualitat. La nostra filosofia es basar-nos en l’ecologia, sostenibilitat, biodiversitat… i mitjançant aquests aspectes cercam produir els millors raïms per poder fer els vins que estem elaborant.

Com defensau les varietats amb les quals treballau? Per què aquestes i no unes altres?

Inicialment, vàrem pensar amb els vins que ens agradaven a nosaltres com és el sauvignon blanc. Per altra banda, vàrem decidir encaminar-nos a plantar garnatxa, ja que és una varietat mediterrània bastant resistent al nostre clima i a la sequera i amb la qual es poden elaborar diferents tipus de vins.

Avui encara no hem pogut elaborar amb varietats autòctones, però l’any passat vàrem realitzar empelts de mantonegro i tenim pensant fer una altra plantació on volem sembrar varietats autòctones.

De moment esperen tenir una bona anyada/Charlotte Eugenié

A la vista està que voleu cuidar tots els detalls i així ho entenen els visitants que teniu al celler com els clients, entre els quals alguns dels restaurants de més anomenada de l’illa. A partir d’ara quin és el vostre objectiu?

El nostre objectiu ara mateix és créixer, però amb els peus a terra, amb la mateixa filosofia, cercant la màxima qualitat dels raïms per després realitzar el mateix estil de vins que feim ara.

Nosaltres mateixos som els que rebem els clients al celler, fem les visites i tasts, estem amb contacte amb els restaurants… tot per poder connectar amb la gent.

Una part important de la vostra producció la dedicau a l’exportació. Quin pes ha de tenir en el vostre negoci aquest mercat exterior? Vos interessa el mercat local? Com pensau donar-vos a conèixer? 

Nosaltres tenim una petita producció, no tenim molt de marge per poder exportar. El 75% es queda a la mateixa illa, ja que ens agrada cercar al màxim l’economia circular, ja que treballant amb els restaurants de l’illa, la gent té més facilitat per conèixer-nos i pensem amb seguir la mateixa línia. Llavors el 15% és per als mateixos clients que venen al celler i la resta ho exportem.

Un edifici emblemàtic enmig de la vinya on poder atendre les visites i fer els tasts/Charlotte Eugenié

Finalment, com se presenta la verema, tendreu una bona anyada?

L’anyada 2024, està sent molt tranquil·la amb el tema de malalties, no hem tingut massa humitat i això fa que els raïms madurin sans. Per altra banda, la climatologia ens ha ajudat molt, ja que durant tot el mes de juny no ha fet la calor que vàrem patir l’any passat durant aquestes mateixes dates: hem tingut els vespres frescos i això ens ajudarà a fer que la maduració sigui més lenta que els darrers anys. Esperem una bona anyada.

De moment, la producció és petita i se sustenta en un negoci agroturístic que permet mantenir el nas del celler fora de l’aigua amb una producció que no arriba a les 10.000 botelles. L’objectiu, quan tota la vinya estigui en rendiment, és arribar a les 15.000, per seguir sent un negoci sostenible a tots els nivells. Per tastar els vins de Los Dos Caballeros haureu d’anar fins el celler o reservar a restaurants com como Mark Fosh, Daica o Mirabona que ja han sabut reconèixer la qualitat dels seus vins.

Alguns dels millors restauradors de Mallorca ja han reconegut la qualitat dels vins de Los Dos Caballeros/Charlotte Eugenié
Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa