Balears Vadevi
Dotze dones i set vins a Vins Nadal

Acabada ja la verema i, per tant la feina més feixuga a la vinya, ara l’activitat es trasllada al celler. És el que passa a Vins Nadal, de Binissalem on ha arribat el moment de prendre les primeres decisions. Així i tot, Esperança Nadal, la directora de la bodega, ha reunit una horabaixa d’aquest mes d’octubre una dotzena de dones, moltes d’elles relacionades d’una o altra manera amb el món del vi, per fer el primer tast de l’anyada, a més d’un tast vertical de rosats i de negres de la casa. Primer de tot es va fer una visita per conèixer tots els racons del celler i rebre informació de com ha anat la collita d’enguany i què se n’espera, i després arribà el moment del tast. Esperança va posar damunt la taula dos blancs, tres rosats i dos negres que es varen anar tastant per ordre dels més nous als més fets.

Una taulada grossa per encabir les participants/Cedida

Una de les participants, Catalina Bibiloni, probablement la que té els millors coneixements sobre el vi de totes les convidades, ens ha fet arribar la seva personalíssima i profesional crónica del tast:

Vins en cru i altres anyades al celler Vins Nadal de Binissalem

Començàrem el tast amb els futurs blancs de l’anyada 2021.

El futur moll del 2021, encara que tèrbol a la vista, al nas ja despuntava les aromes característiques d’aquesta varietat autòctona. Fruita blanca, talment una poma verda. A la boca és percep molt varietal i sense que deixi una boca totalment plana. De moment es perfila bé i té un tall molt franc.

Les braceroles del blanc 110 de l’anyada 2021; elaborat amb sauvignon blanc. D’aquest, ja veim més la figura del que serà aquest vi. A la vista quasi no presenta aspecte tèrbol. Al nas notes característiques de la varietat, herbacis, fonoll de brot fresc… quelcom d’espàrrec. A la boca entra amb nervi, i se’l palpa amb untuositat. Se veu que li estan fent feina de bastonatge per enriquir-lo perquè tengui una boca més ample i complaent. Despunta una bona anyada per aquest vi.

La tanda de rosats. Aquí podem apreciar una evolució en la manera de tractar la varietat mantonegro, perquè ofereixi la seva millor vessant a un vi rosat.

Futur rosat 2021; encara que tèrbol a la vista, té un nas cremós, que juga amb les aromes del caramel de fresa i nata. Sorprèn en boca perquè no es nota llépol, sinó fresc, vertical, subtil. A veure com quedarà.

Rosat 110 anyada 2019; de color rosat pujat. Al nas molt expressiu, fruita vermella i balsàmics. Fresc. En boca entrada suau, però amb rugositat. Retorguts a fruita vermella fresca. Persistent. Final fresc i sec.

Rosat 110 anyada 2021; color salmonat. Al nas és molt subtil, aromes de grosella vermella, juntament en notes balsàmiques. Entrada fina, vertical, subtil i llarg.

Tancam la ronda del tast amb el que em sembla l’expressió màxima de la varietat mantonegro: RAF

És un vi elaborar amb mantonegro de Binissalem, procedent de vinyes velles. Edició limitada.

RAF 2019, directament de la bóta. Ofereix un nas en el qual predominen les aromes terciàries, ja que ha romàs una desena de mesos en bóta de roure francès. Al principi ofereix cuiros, que es van esvaint. Aromes fumades, balsàmiques, fulles de tabac. Apareix un confitura de prunes negra. Records de confitura sobre una llesca de pa… Complexitat i evolució a cada volta de copa. A la boca entra molt present, amb el taní encara irreverent. Retroguts que juga entra la fruita cruixent i tocs fumats. Pas persistent, elegant i llarg.

Una bona anyada per aquest vi.

RAF 2017, format màgnum. Necessita paciència i voltes de copa per mostrar-se expressiu. Apareixent aromes balsàmiques, confitures de fruita negra… notes terroses, complexitat. Entrada elegant. Acidesa equilibra. Boca rodona, tots els elements encaixats que ofereixen un pas llarg, persistent i complex. Per mi encara té molta vida per endavant.

Catalina Bibiloni i Morro

Dotze dones totes relacionades d’una o altra manera amb el món del vi/Cedida

Per acompañar el vi va haver productes de la terra: Sobrassada de Can Company, formatges i raïm de taula i dues aportacions de les convidades: Una coca de trempó i unes postres de farina de castanya i xocolata fetes per Cati Pons Humbert (https://www.facebook.com/elsfogonsdebunyola/),  i oli

Esperança Nadal ha donat garanties que la trobada tendrà continuïtat/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa