Nofre Fullana, director tècnic de l’associació de producció ecològica de Mallorca APAEMA va posar en marxa fa set o vuit anys una iniciativa amb l’objectiu d’ajudar al pagès en la gestió de la seva producció excedentària. Es diu Ecollonja i és un mostrador d’intercanvi virtual allà on el que necessita treure un producte pel qual no té sortida exposa la seva oferta. “Intentarem fer un mercat majorista virtual a través d’una aplicació de mòbil. Varem fer dos anys de feina i no hi va haver manera: cap versió no funcionava, donaven problemes i els pagesos que la varen provar no varen quedar satisfets. Noltros tampoc i per això va quedar dins un calaix. Va ser frustrant, diu Fullana.
L’idea, però, bullia dins el seu cap i va ser la pandèmia, quan faltava producte per tot, la que va donar la segona oportunitat a aquesta iniciativa. “Els productors necessitaven compartir el que sobrava i trobar el que faltava i varem posar en marxa un grup de whats app en el qual s’hi han apuntat productors d’APAEMA, distribuidors i botigues“, afirma. El que es mou és molta d‘hortalissa, llegum, cereal, menjar pels animals, planters, llavor… Actualment una seixantena de membres es troben en aquesta llonja virtual, que s’activa a petició dels seus membres.
El balanç és dispar. El director d’APAEMA reconeix que va ser més activa durant la pandèmia quan les dificultats del mercat eren més grans, però destaca que encara ara continua activa: “Cada setmana hi ha 2 o 3 missatges de gent que ofereix o que demana, alguns d’aquests missatges troben resposta altres, no. S’ha de dir, però, que els contactes es mantenen en el temps i si un pagès troba sortida per unproducte. passa molt que en tornar a tenir excedent ja es posi en contacte directament amb aquell distribuidor o botiga, sense haver de passar pel xat”, explica. Així, si torna a teir excedent la barrina es fa per contacte directe sense passar per l’Ecollonja.

“Funciona bastant i es respecten les regles, per això la mantenim oberta. És un grup útil de contactes que aspira a tenir plataforma digital i física, com un centre de logística on la gent pugui intercanviar el que falta, el que sobra i que l’associació o la cooperativa de productors eco de Mallorca dugui la gestió”. El projecte no passa de ser ara per ara un somni, reconeix Fullana, però únicament per falta de recursos i de personal per dur-lo endavant.
Els pagesos opinen
Un dels usuaris de l’Ecollonja més entusiastes és Jaume Adrover. Productor ecològic sobrevingut, ara fa deu anys. Ara duu dues finques a Son Macià, a Manacor. Jaume explica la seva experiència. “A mi me va molt bé. I és que de cop et trobes amb un excedent que no pots treure de ceba blanca o de colflori o al revés, un que producte determinat no t’ha anat bé i ho exposes al xat i trobes la solució.
A mi m’ha passat, tenia 150 quilos de ceba blanca que ja no tenia sortida per que ja havia tornat lletja i un altre productor la me va comprar per fer-hi planter de grells, per exemple. És el cas de molts de policultors, de finques petites d’hortalissa de temporada, com ell que un dia necessiten llavor d’hortalissa, de favó o una màquina concreta que no els val la pena de comprar.

En canvi n’hi ha d’altres que no li veuen tant el profit. Per exemple Joana Riera, de Son Pere Andreu, també a Manacor. “No ens serveix gaire, la veritat”, diu Joana. “la nostra experiència és que no val la pena anar enfora a cercar o a entregar el gènere, no ens compensa”. “Noltros feim hortalissa de temporada o d’avanç de temporada com tomàtiga, pebre, alberginia i també encima i bledes d’hivern i a vegades hem ofertat i no ha anat bé”.

Una eina que sí funciona per a molts a la vista que ja hi ha una seixantena llarga d’apuntats i que el número continua creixent, i que és més profitosa per a intercanvi entre productors d’hortalissa o de cereal o de productes elaborats com verdura empotada o cremes i salses. I que, en canvi no funciona tant en altres productes com el vi, l’oli o la carn. En qualsevol cas, una iniciativa que tendrà recorregut si els pagesos empenyen per que creixi i es puguin aconseguir els mitjans necessaris per crear aquest centre de distribució i logística pels productros ecològics de Mallorca.