Balears Vadevi
Eduardo Sánchez Monge, a l’altra cara del mirall

Aquest és un d’aquells casos en que tan protagonista és el vi, Cossiol, que és novetat, com el seu “pare”, que és un personatge prou conegut del món del vi de Mallorca. Eduardo Sánchez Monge té una història peculiar al darrere.

Sembla que arriba en aquest moment en la seva vida personal en el qual era inevitable passar a l’acció i fer vi, un vi que ha denominat de cossiol i que és sense cap dubte una de les novetats de l’estiu. Que sigui un monovarietal de Giró Ros, la varietat “de moda” i que s’hagi “cuinat” a can Luis Armero encara fa més ganes de tastar-lo. A Sánchez Monge no li falten paraules. Li cedim el torn per que s’expliqui al Balears Vadevi.

Què és Cossiol?

Cossiol , pot semblar un acte d’inconsciència, una irreverència, un crim amb traïdoria, un insult o una gran temeritat cap al món del vi i més concretament als cellerers de Mallorca o del món, a causa del meu atreviment sent un estrany algú sense l’ofici. Però també és un pas, per a mi, inevitable i amb tots els meus respectes i amb tota humilitat, és la necessitat de fer una passa endavant i de realitzar un somni (o caprici). Portava temps amb la idea d’intentar plasmar un concepte de vi amb una varietat mallorquina i un tipus de vinificació molt concret, per a experimentar cada any i veure l’evolució any rere any. Per veure aquesta manera de fer vi i el que la varietat Giró Ros ens transmet. Soc conscient, bo o no, que la meva bogeria pot ser que no doni el resultat esperat o que no sigui ben rebuda, però això ho dirà el temps.

Cossiol està adscrit a l’IGP Vi de la Terra Mallorca/Cedida

Es a dir que havia arribat el moment de fer aquesta passa trascendent, però com va començar tot?

La meva vinculació al mon del vi, puff… era aficionat al vi, m’agradava tastar i mica en mica vaig començar a anar a alguns cursos de tast a la Vinoteca quant encara tenía la botiga petita de Palma, corria l’any 1999 i 2000. Més tart i com vaig estudiar FP d’informàtica i com aficionat al vi i quant el tema de les planes web començava, vaig pensar en fer una plana web amb totes les bodegues de Mallorca amb el màxim d’informació i els vins de cada una ben detallats. La plana web era “www.enovins.com“. Vaig recorre i vaig conèixer a tots els cellerers d’aquella època, era per l’any 2001. La vaig fer en català, castellà i amb anglès. Al poc temps alguns bodeguers de Mallorca me van proposar fer vendes vía la web i vaig afegir la botiga virtual. Vaig fer una parell de vendes a Austria i Alemanya, però el tema vendes per internet encara era molt desconegut.

Vaig a anar a dues fires de vins internacionals representant a tots el cellers de Mallorca, toto pagat de la meva butxaca, sense cap tipus de subvenció, només amb l’aportació de mostres per part dels cellers. Al final vaig tancar la web i l’empresa, perquè no donava per pagar el manteniment de la web i el seu posicionament.

 Un día a la fira de vi de Madrid, en Sebastiá Cañellas, en el seu día gerent de Maciá Batle, me va demanar que guardés el seu stand i quant va arribar tenía un munt de gent i feia els tastos dels seus vins i així me va proposar fer feina per ells. Jo feia i faig feina a Endesa, per la qual cosa vaig demanar una excedència i vaig fer de cap de vendes del celler durant un any, ja que vaig haver de partir perquè es va vendre la bodega al seu actual propietari.

Després com tenía bona amistat amb en Luís Armero vaig fer de cap de vendes del seu celler i vaig aprendre molt perquè me deixava participar amb tot.

Més tard me sortiren altres temes com cap de vendes de la secció de vins de Makro i a diversos distribuidors, però per aquell temps ja tenía clar que el que més m’agradava era la feina dins un celler. Com l’excedència finalitzava vaig tornar a la meva feina inicial a Endesa i uns anys després va sorgir la revista Terra de Vins Illes Balears i na Magdalena Mesquida me va oferir escriure els tastos de vins i altres articles. Va ser molt gratificant i en una entrevista vaig conèixer  Raül Bobet, del celler Castell d’Encús del Pirineu de Lleida. Varem fer bona amistad i com qui no vol la cosa ja l’hi havía obert distribució a les tres Illes i cada any anava a la verema i en va ensenyar molt del que sé de l’elaboració de vins.

Havia arribat el moment que Sánchez Monge tocàs amb les mans el procés d’elaboració/Cedida

Caram, això si que és estar en bones companyies! I com arribau a Armero i Adrover?

Tinc un bon grapat d’amics aficionats al vi i amb un grup d’ells varen començar a fer un vi per el nostre consum, varem començar al Celler de na Cati Ribot, Galmes i Ribot i uns anys després i per la meva amistat amb el Luís Armero el varem començar a fer al seu celler. Un día i després d’un temps tastant vins naturals o de mínima intervenció vinificats amb àmfores o altres tipus de materials, i en vistes que a Mallorca no hi havia vins d’aquest tipus o hi havia pocs, alguns començaven com en Carlos Rodríguez Furthman, amb vins més radicals en el bon sentit, vaig proposar al Luis si me deixava un racó per tal de fer el meu. Al 2020 varen fer unes proves amb giró i premsal pero no va sortir bé perquè les àmfores no eren el que volíem i a la verema del 2021, vaig apostar per la varietat giró ros i amb una àmfora nova feta expressament per la elaboració de vins. Al celler Armero i Adrover me faciliten el raïm d’una finca que tenen a prop de Felanitx i tant en Luís com sa seva filla na Xisca me fan els controls i analítiques del vi, així com me faciliten les ampolles de vidre i me fan l’embotellat. El lacre de cera del vi se fa manual i les contraetiquetes també s’han posat a mà, per un tema del tipus d’etiqueta.

Cossiol, un vi bo de beure, segons el seu creador/cedida

COSSIOL 2021

  • Varietat: Giró Ros
  • Tipus de vi: Blanc brisado
  • Origen: Vaig veure de la Terra de Mallorca (Felanitx – Mallorca)
  • Concepte: El concepte és, fer un vi natural amb la mínima intervenció per a deixar que la varietat, va giór ros, es mostri tal com és amb tota la seva força. És un vi de fang, perquè hem triat una àmfora de fang per a realitzar la fermentació i posterior criança del vi. El resultat, és un vi sense maquillatges, que es mostra tal com és.
  • Elaboració: El raïm prové d’una mateixa finca, de la varietat giró ros, que està situada molt prop del poble de Felanitx. Es va veremar el dia 1 de setembre. Es realitzà una lleugera premsada i el most i la pasta passaren a l’àmfora i se li aplica gel sec amb la finalitat de produir una baixada brusca de la temperatura i afavorir la ruptura de les seves pells amb la finalitat d’alleujar més partícules que donaran més complexitat al vi, a més de protegir-lo de possibles oxidacions.
  • Vinificació: Fermentació amb llevats propis, lenta i en contacte amb les pells i en una àmfora, a baixa temperatura durant un mes. Una vegada retirades les pells, es va fer una criança dins de la mateixa àmfora durant 4 mesos. Posteriorment s’embotellà sense aclarir ni filtrar.

Notes de tast
Aromes de bona intensitat que recorden la fruita seca, com els albercocs secs i tendres, juntament amb un toc a fruites dolces. Vi molt agradable en el seu conjunt, fàcil de beure i molt amable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa