Balears Vadevi
El Consell de Mallorca lliura els Premis d’Artesania de Mallorca 2021

El Consell de Mallorca ha lliurat els Premis d’Artesania de Mallorca 2021 als cinc professionals del sector que han resultat guanyadors d’aquesta vuitena edició dels guardons. El Teatre Municipal de Bunyola ha acollit l’acte, en què també s’han entregat les cartes artesanes atorgades entre 2020 i 2021. 

Hi han assistit el conseller del ram i de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, el batle de Bunyola, Andreu Bujosa; les vicepresidentes del Consell, Bel Busquets i Aurora Ribot; i la directora insular de Comerç i Artesania, Marta Català, entre altres autoritats. 

Les persones que han recollit el diploma com a guanyadors dels VIII Premis d’Artesania de Mallorca i que es repartiran un total de 19.000 euros són:

  • Premi Producte Artesà i Disseny 
    • Primer premi: Diego Piñeiro 
    • Finalista: Diego Revilla 
  • Premi Dona Artesana: Eugenia Marcote
  • Premi Artesania Sostenible: Joan Sunyer
  • Premi Alimentació Artesana: Emilio Navarro
El Premi Alimentació Artesana 2021 per a Emilio Navarro i el seu gató d’ametlla mallorquina | IG peidl Mallorca

L’objectiu d’aquests reconeixements és donar prestigi als professionals de l’artesania de Mallorca i també als oficis artesans. Igualment, és una manera de reconèixer la dedicació dels professionals de l’artesania per elaborar productes únics, de qualitat i sostenibles.

L’acte ha començat amb el lliurament de cartes artesanes als professionals que hi han pogut assistir. Entre 2020 i 2021, la Ponència Tècnica d’Artesania s’ha reunit en cinc ocasions per avaluar nous professionals del gremi, que han donat lloc a 71 noves cartes artesanes i una més de mestre artesà (Miquel Busquets, mestre de paret seca). 

La carta artesana és la certificació oficial a Mallorca per a les persones que exerceixen un ofici artesà amb uns coneixements i pràctiques adequades a aquest ofici, respectant les tècniques i els processos artesanals. La carta de mestre artesà és la categoria per a professionals amb un mínim de 10 anys d’experiència i que destaquen per la perfecció en la tècnica i uns coneixements teòrics excel·lents. 

El conseller Alzamora ha demanat als nous artesans que exposin la seva carta «amb orgull, a fires i mercats, al taller i a les botigues. I, a les vostres xarxes socials, que avui són el principal aparador, indicau que teniu acreditació oficial. Perquè això dóna valor a la vostra feina i us diferencia de qui no és verdaderament artesà». 

A més, Alzamora ha remarcat que l’objectiu del Consell és «que les iniciatives empresarials artesanes, els tallers i el producte de Mallorca artesà siguin competitius, i per això incidim en dues línies de feina: per una banda, professionalitzar el sector, impulsant el respecte cap a les cartes artesanes; i, per altra, actualitzar l’artesania, perquè és viva, sorgeixen nous oficis, noves tècniques, i és necessari consolidar la modificació del Repertori d’Oficis Artesans ja iniciat».

La segona part de l’acte ha consistit en l’entrega dels cinc premis, tres de nova creació. Enguany, el Consell de Mallorca havia rebut 46 candidatures als Premis d’Artesania, tot un èxit de convocatòria, ja que es tracta de la xifra més alta en les vuit edicions dels guardons. 

Durant el seu discurs, la vicepresidenta Busquets s’ha dirigit a les persones premiades avui: «Aportau a la nostra societat un gran valor afegit, el valor afegit de la innovació, de la conservació del patrimoni, de la diversitat, de la sostenibilitat i de l’emprenedoria».

L’acte ha comptat amb actuacions musicals de Desirée Durán, acompanyada de Tolo Servera, que han presentat el disc Folktrònic. 

El conseller Jaume Alzamora entrega el premi a Emilio Navarro/Consell de Mallorca

VIII Premis Artesania de Mallorca

Premi Alimentació Artesana de Mallorca per a Emilio Navarro i el seu gató d’ametlla mallorquina. El jurat ha valorat l’ús de productes agroalimentaris de proximitat i que és una recepta molt representativa de la gastronomia de Mallorca. Per tant, s’ha considerat que el producte preserva la tradició i l’alimentació saludable.

Premi Producte Artesà i Disseny Mallorca 2021 per al mestre artesà Diego Piñeiro i la seva trompeta artesanal. El premi és de 4.000 euros. 

El jurat ha apreciat la importància de l’elaboració artesanal d’instruments musicals, menys agressiva per al medi ambient que la fabricació industrial i que dona com a resultat una peça única, amb més personalitat, amb les possibilitats sonores optimitzades al màxim i que es pot adaptar a l’estil i les necessitats de cada músic. 

Per tant, avui dia que la gran majoria dels instruments musicals es fabriquen de manera industrial, s’ha de preservar l’elaboració artesana com la que desenvolupa Diego Piñeiro a InstruVents (Palma), que permet més versatilitat i dona més qualitat a l’instrument, cosa que els músics valoren.

Cal destacar també el detall estètic que ha afegit Piñeiro a aquesta trompeta, ja que els botons estan decorats amb fusta d’olivera de Sóller que va extreure d’unes bigues d’una casa del segle XVIII. 

Diego Revilla ha quedat finalista al Premi Producte Artesà i Disseny, amb el maletí «Dulles», totalment cosit a mà i de pell de vaca i de cabra d’adobat vegetal de primera qualitat, vital per a la durabilitat i l’envelliment adequat de la peça. A més, la pell amb adobament vegetal és més sostenible. 

Tot el procés seguit per Revilla en aquest maletí d’estil Dulles exigeix molta concentració, ja que consisteix en moltes fases que s’han de fer a la perfecció. És, per tant, una demostració del compromís d’aquest artesà amb l’ofici de cuireter. La dotació en aquest cas és de 3.000 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa