Balears Vadevi
El xarcuter Xesc Reina, guardonat als Premis Innovacc

El mestre xarcuter Xesc Reina, que viu arrelat a Sa Pobla, Mallorca, ha estat un dels guardonats d’enguany dels premis Innovac. Ha estat en el decurs de l’Assemblea General del clúster, a la Vall de Bianya. Allà s’ha aprovat el canvi de nom de l’entitat que ara serà “INNOVACC. Clúster català de la carn i la proteïna alternativa”.

Reina, juntament amb Josep Dolcet, han rebut el reconeixement a la innovació tecnològica en l’àmbit carni dins la categoria de Promoció de la cultura de la carn. El seu projecte es diu “Propostes per l’evolució (i revolució) en la xarcuteria popular. De la tradició a la renovació: carns, colors, formes, textures i sabors 1990-2021”.

Segons ell mateix comunicava a través de les xarxes socials “ens han donat un premi, per fer i voler seguir fent el que més ens agrada. Tant el premi com el projecte són de futur, aprofitant les nostres cavories variades apreses durant molts d’anys amb la intenció de compartir-les durant molts més. Es mostrava així de satisfet pel que significa per la cultura de la carn i agraïa el guardó als organitzadors.

“Gràcies, un premi a la promoció de la cultura de la carn sona molt bé, i que t’ho donin, no us ho puc comptar”, deia. I afegia: “No és un premi al que s’ha fet, sinó a la il·lusió d’escampar aquests anys de coneixement en el que ens quedi de vida útil”.

Xesc Reina, a l’esquerra de l’imatge, amb la resta dels guardonats a la Vall de Bianya/INNOVACC

Si bé Xesc Reina (Sant Hilari, Girona, 1962) inicià el negoci propi en l’elaboració d’embotits a Mataró, des de 1995 aterrà a Mallorca i s’afincà a sa Pobla. I començà la seva relació amb l’experimentació amb l’embotit rei de Mallorca, la sobrassada. Ha provat de fer-ne de tot tipus: amb formatge blau, amb curri, amb xocolata o amb formatge de Menorca, entre d’altres. També ha recuperat embotits antics com la nora o la figatella amb l’empresa Can Company, que produeix sobrassada amb porc propis de la raça autòctona Porc Negre.

Xesc Reina ha rebut d’ACA Aula Gastronòmica l’àmfora com a símbol del transport d’ aliments entre Mallorca i la resta de la Mediterrania. No és l’únic reconeixement. El mes de gener d’enguany, la Guida Salumi d’Italia li va atorgar el premi Gran Maestro di Lama. És professor de xarcuteria del Gremi de Xarcuters de Barcelona des del 1987. I és Mestre Artesà Xarcuter per la Generalitat de Catalunya i Mestre Carnicer d’Embotits pel Govern de les Illes Balears.

La seva primera visita a Mallorca, fou a la Fundació Musical ACA amb una degustació amb el cuiner Santi Santamaria. A més, a la mateixa Fundació hi va desenvolupar les primeres idees “mallorquines”, com ara el llibre sobre la patata.I com ell mateix diu: “Cada sobrassada és una escultura en moviment, lent, molt lent, gaudir de l’inconfusible aroma d’una sobrassada equilibrada en el seu temps i com no gaudir en boca d’un ésser viu, per a mi, lent molt lent però intens i llarg al paladar i com no al record”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa