Balears Vadevi
Els cellers mallorquins tornen satisfets dels contactes fets a Prowein

Un any més es confirma que s’ha de ser a Prowein. No debades és la més important de les fires internacionals del sector del vi de tota Europa. I enguany no ha estat una excepció. Quan als productors de Mallorca, fan un balanç positiu del seu pas per la fira de Dusseldorf on han pogut ser presents fins a 11 cellers de Mallorca adscrits a les DO Binissalem i Pla i Llevant i la IGP Vi de la Terra Mallorca, la majoria reunits a l’espai que patrocinava el Consell de Mallorca. La resta al de l’ICEX. Patrocinis que són ben necessaris per alleujar els costos del viatge i de l’estada i presència a Prowein que són molt elevats pels cellers de ca nostra, de petites dimensions.

En el marc de la fira, el conseller de Promociò Econòmica i Dessenvolupament Local de Mallorca, Jaume Alzamora, ha defensat la internacionalització del sector vitivinícola com un dels motors de la transformació econòmica i per això ha aprofitat la seva estada a Düsseldorf per a mantenir una trobada amb els representants de l’oficina comercial de l’ambaixada espanyola a Alemanya. Durant la reunió, Alzamora ha plantejat explorar vies de col·laboració entre el Consell i la delegació diplomàtica amb l’objectiu comú de “contribuir a crear i generar noves oportunitats per al conjunt del sector vitivinícola de Mallorca”.

A Prowein els cellerers han aprofitat per mantenir reunions de negoci que reportin més vendes per a les bodegues mallorquines /Cedida

Segons Alzamora, “la vinya i el vi són no només són actius fonamentals del nostre patrimoni etnològic, són imprescindibles en el manteniment del medi ambient, i, per descomptat, són una peça clau per a poder desenvolupar una indústria agroalimentària potent“. Així, durant la visita als diferents estands dels cellers i les D.O. de Mallorca presents a la fira al marge de l’espai habilitat per la institució insular, Alzamora s’ha compromès a continuar impulsant iniciatives que contribueixin a millorar el posicionament del vi i la resta de productes de Mallorca. “Des de les institucions hem d’assumir la responsabilitat de posar tots els recursos necessaris per a garantir i millorar la comercialització dels productes, apostant per la qualitat, i fer que siguin cada vegada més atractius per als mercats”.

Prowein és una fira exclussivament per a professionals que enguany han valorat especialment les particularitats dels vins de Mallorca/Cedida

L’any de la recuperació de la normalitat

Prowein és la fira vitivinícola més prestigiosa d’Europa i compta amb la participació de prop de 6.000 expositors internacionals i una presència de visitants estimada superior als 60.000 compradors. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet. De periodicitat anual, la fira recupera aquest 2023 les seves dates habituals de celebració després de les cancel·lacions del 2020 i 2021 i el canvi de dates del 2022.

En paraules de Marina Vera, gerent de Vi de la Terra Mallorca, “aquest any s’ha pogut recuperar l’esperit i les vendes que es varen perdre per mor de la pandèmia. Hi ha hagut molts més estands, més participants i un ambient molt més positiu”. Tot això, segons Vera, ha suposat també un nou impuls pels vins de l’illa, gràcies a més a la col·laboració i la feina feta pel Consell de Mallorca, que ha aportat un suspensiu amb el nom de “Mallorca” ben visible en el pavelló”. 

Per part seva, la presidenta de l’IGP Mallorca, Magdalena Mesquida, s’ha referit a Prowein com “la fira de les fires”. “Per VT Mallorca ha estat un gran encert participar en aquesta nova edició i continuar amb la promoció del nom de Mallorca com referent en el sector vitivinícola”. 

Ramon Servalls afirma que a fires com aquesta s’hi ha de ser, amb el nom de Mallorca en primer terme /Cedida

Ramón Servalls, de Macià Batle, “hi ha una cosa de sentit comú, i és que els vins de Mallorca han d’estar sempre presents en fires com aquesta, i a més fer-ho sota el nom de Mallorca, perquè tothom s’hi atura. És veritat que hi ha gent que encara se sorprèn que es faci vi a la nostra Illa, però més se sorprenen quan ho tasten i descobreixen el gran terrer i la varietat de les nostres vinyes”. 

Els cellers de la DO Binissalem en fan una valoració positiva de la fira de Dusseldorf/Cedida

El primer dia de la fira s’ha de dir que la delegació mallorquina va passar pena per l’efecte d’una vaga en el transport públic de la ciutat que va restar visitants a la jornada però la situació va millorar clarament al dia següent i al fira va recuperar el ritme tant de visitants com de reunions professionals. Aixì Òscar Roses, de Bodegas José L. Ferrer (DO Binissalem), destaca que “sempre és important venir a Prowein per que per aquí passen molts de professionals del sector interessats en comprar vi. i cara a l’any que ve podriem dir que pensam repetir”. Roses recollia l’opinió d’altres cellerers i defensava la necessitat d’aspirar a un espai de majors dimensions en la propera edició amb més metres quadrats i més visibilitat: “Ens interessa ser-hi i ocupar un espai al mateix nivell que altres zones productores grans i amb tradició per encara treure més profit al viatge”.

Quatre cellers de la DO Pla i Llevant han viatjat a Dusseldorf per participar a Prowein/Cedida

Alexandra Simon, Es Fangar Vins (DO Pla i Llevant), també parla de satisfacció i destaca l’interès que han mostrat els visitants pels vins fets a Mallorca a partir de les varietats pròpies. “És un orgull poder representar els vins de Mallorca i és interessant venir aquí amb aquest estand on els professionals, els clients, poden veure la riquesa i la varietat dels vins de Mallorca”. Simon valora molt el fet que la parada fos a un lloc de pas de visitants, en un cantó, el que ha afavorit l’arribada de potencials clients que cercaven aquesta i altres ofertes diferents.

Els cellers de Mallorca han aprofitat la presència de professionals a la fira per presentar una nova anyada/Cedida

Una fira cara on s’hi ha de ser

Entre els cellers participants s’ha estès un comentari que fa palesa la necessitat de començar avui mateix a treballar per la propera edició de Prowein: La fira és molt interessant pels cellers mallorquins per que se situa en el cor del principal mercat exterior dels seus vins. A Alemanya acaba el 60% del vi que es ven fora de Mallorca. I per això hi molt d’interès en tornar a Düsseldorf l’any que ve. El problema és que el preu de ser-hi, tant a la fira com de l’allotjament a la ciutat, són prohibitius i es reconeix que sense el suport institucional, sense el Consell de Mallorca en aquest cas, és molt difícil participar-hi. Dit això i fet explícit com s’ha fet, l’agraïment dels cellers al Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, els cellers reclamen més espai i més visibilitat el 2024. “La situació de la parada dels vins de Mallorca es pot millorar, afirmen, i les dimensions també. Es necessita més espai per poder mostrar els vins i per fer-hi reunions amb els professionals que hi assisteixen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa