Balears Vadevi
Els productors d’ametlla mallorquina demanen canvis per superar la plaga de la xylella

Tot sembla indicar que si el sector de la fruita seca no rep un nou impuls la pèrdua de pes específic en la fora vila mallorquina de l’ametlla continuarà el declivi que viu els darrers anys. Un sector que va funcionar com  recanvi de la vinya per la pagesia de l’illa després de la plaga de la fil·loxera, que va arrasar la vinya de Mallorca llavors puixant, rep ara el cop d’una plaga que l’ha afeblit i l’ha deixat tocat de moment sense remei. La mostra la tenim en les darreres dades publicades per l’IGP Ametlla de Mallorca.

“En els últims anys hem vist una reducció de la superfície de cultiu d’un 50% a causa de l’aparició de la Xylella fastidiosa”, reconeixen.

L’anyada de 2020 de comercialització d’ametlla Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca, en la seva presentació crua sense pell, deixa un increment d’un 20%, però una reducció del 21% del valor de la producció comercialitzada.

“A causa de les seves característiques i propietats organolèptiques es tracta d’un producte especialment consumit en canal Horeca i pel sector de forns i pastisseries. I això fa que hagi patit, com altres, els efectes de la paralització de l’activitat derivada de la crisi de la pandèmia i les restriccions sanitàries”, expliquen des del sector.

Una situació que ha afectat també el preu del producte: “D’altra banda, el preu mitjà de venda de l’ametlla crua IGP s’ha reduït en aquesta anualitat des de 10,74 €/kg en 2019 a 8,44€/kg en 2020, la qual cosa suposa una rebaixa del 21,4%. Aquesta baixada de preu s’ha degut a les conseqüències de la situació creada arran de la COVID- 19 i al tancament del canal Horeca. A causa a aquesta depreciació, el valor total dels productes comercialitzats ha baixat un 6,5% respecte a l’any anterior”.

Per això, i davant una situació de deteriorament del sector posa de manifest la necessitat del Pla de Reestructuració de Fruita seca a Mallorca. Aquest pla té entre els seus objectius ampliar la superfície i producció d’ametlla i garrofa, la contenció de la Xylella i el cultiu de noves plantacions per a adaptar-les al canvi climàtic.

I és que a més de la importància d’aquest conreu pel sector agrícola de Mallorca, és indubtable la contribució de l’ametller al paisatge característic de l’illa, per aquest motiu el manteniment d’aquest cultiu com a element paisatgístic és fonamental. No obstant això, “és necessari una sèrie de canvis. Entre ells destaca la substitució de pràctiques culturals tradicionals per altres de major innovació amb l’objectiu d’incrementar la rendibilitat de les explotacions, ja que sense sostenibilitat econòmica no existeix la sostenibilitat mediambiental”, diuen des del sector.

La imatge de Mallorca no s’entendria sense el paisatge que protagonitzen els ametllers florits| IGP Ametlla de Mallorca


“La revaloració del producte es basa en l’existència d’un mercat intern i extern que demanda ametlla mallorquina per les seves peculiars característiques químiques i organolèptiques i la seva gran qualitat. Aquesta valorització requereix de la IGP perquè el consumidor pugui identificar aquestes característiques i millorar la qualitat de l’ametlla en tots els processos que intervé en la cadena agroalimentària, realitzant un seguiment des de la fase de producció fins a arribar al consumidor final que permeti garantir aquesta qualitat”.

La Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca compta amb 236 productors inscrits, tots ells actius. La superfície de cultiu total és de  3.590,27 hectàrees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa