Balears Vadevi
Els viticultors de Pla i Llevant es posen al dia amb Roc Gramona

Encara és temps de poda a la vinya i la formació dels vinyòvols mai no està de més. Així ho entén la DO Pla i Llevant que aquest cap de setmana ha convidat a Roc Gramona a fer un curs de poda per posar el personal al dia en les noves tècniques però també en les tradicionals vistes amb els ulls d’avui.

Gramona en un moment de la formació teòrica/DO Pla i Llevant

  Roca Gramona i Simó (1993, Sant Sadurní) és un enòleg molt jove però que acumula ja molts d’anys d’experiència a la vinya i al vi.  Forma part d’una familia arrelada en aquest món del vi a la comarca del Penedès, de la qual representa la sisena generació  dedicada als vins tranquils i als escumosos, —abans dins de la DO Cava i ara amb el segell Corpinnat. Ha arribat a Mallorca de la mà de l’Acadèmia de Poda de Respecte, que ell mateix dirigeix. Un sistema, també conegut com poda suau, que Gramona defensa i recupera per posar la vinya en primer pla. Creu que, durant anys s’ha prioritzat l’interès per afavorir la mecanització de la vinya per optimitzar costos en detriment del que la planta més necesita.

Roc Gramona, partidari de recuperar la poda suau o de respecte/DO Pla i Llevant

Tres dies de feina que han donat per fer-ne molta. Sembla que ha estat ben aprofitats per els participants. Que han servit per recuperar maneres de fer, per repassar coneixements,per llevar mals vicis adquirits, per conèixer les novetats d’aquesta labor…

Hem demanat a algunes d’elles per les seves impressions. Mireia Oliver, de Can Majoral, ens ha dit: “Si vols saber una mica impresió meva del curs. Crec que es positiu que de tan en tan facem cursos per parlar del nostre món, es una forma no només de veure una visió externa sinó també es una forma de que ens vegem dins el.sector i posem en comú les nostres formes de fer feina, d’un i altre sempre aprens coses, perque son 3 dies de compartir experiències”.

“El curs amb en Roc la veritat molt bé, una persona que ens va fer veure que no hem de perdre la nostra saviesa antiga de podar, ens va reconfirmar que a Mallorca sempre s’ha sabut podar i que es molt important transmetre-ho als nous podadors. Que actualment amb el canvi climàtic i l’aparició de noves malalties és molt important la poda, que podem allargar la vida de la planta i evitar infeccions inecessàries”.

“La veritat que va ser un gust aquest curs, poder compartir experiències i la formació d’en Roc juntament amb pagesos del Pla i Llevant, veure que es pensaven parlar idiomes diferents de vinya, però que al final era el mateix”.

Xisca Armero, entre els participants en el curs/DO Pla i Llevant

Una altra de les assistents, Xisca Armero, d’Armero i Adrover, explica “he de dir que no puc estar més contenta. Fa anys que treballo al celler (més ben dit, m’he criat a un celler), m’han ensenyat que si no sé fer un dipòsit net, no sé fer un coupage, que si no sé muntar un filtre de plaques, no sé filtrar i, així, un llarg etcètera de les històries que es poden contar a una empresa familiar. Però fa anys que tinc la sensació que no tenim un coneixement ampli del que fem, si no entenem l’origen: la vinya.

La teoria l’he anada assimilant, però la pràctica és una altra cosa. Aquest curs m’ha obert nous horitzons, m’ha fer aprendre (a marxa forçada) un concepte que a vegades oblidem i és el de la terra (que ens va parir). Roc Gramona és un gran mestre, mesclant tècniques antigues amb conceptes moderns. Ens ha ensenyat de valent no només el respecte, sinó l’entusiasme i el perquè (cosa que molts cops se’ns oblida). Puc dir que he tingut la sort de compartir uns dies amb professionals (en majúscules), aprendre, entendre, dialogar i compartir.

En cap moment ningú va dubtar d’ajudar, d’intercanviar idees. Si al final em demanes per conceptes teòrics, te’ls puc dir, però amb total certesa et diré que tal vegada uns facin una poda “ull mira tall” i a altres aquests conceptes ni els ressonin, però sí et puc dir que formacions així son necessàries per unir a persones diferents amb un mateix objectiu, per aprendre a ser devots de la terra que ens envolta i que tants bons fruits ens dona. Aprendre, aprendre, aprendre. De (com jo el deia) viejas glorias i nous talents. Respecte, amor, passió per allò que ens dona el fruit”.

La satisfacció després de tres dies ben aprofitats /DO Pla i Llevant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa