Balears Vadevi
L’Emília conquesta Europa i guanya el premi a ‘millor embotit’

La Guida Salumi 2023 d’Itàlia ha atorgat la distinció com millor producte curat a la sobrassada de porc negre que firma, per Can Company, el xarcuter català establert a Sa Pobla, Xesc Reina. La poltrú que Balears Vadevi coneix com l’Emília, ha estat elegit el millor embotit d’Europa en una gala que ha tengut lloc al Teatre Verdi de Busseto, a la ciutat de Parma.

La sobrassada de porc negre ‘Emília’ ha captivat el jurat de la Guida Salumi/Cedida

Un producte que ha destacat entre molts d’altres

Aquesta guia s’ha valorat embotits de porc, de vacu, porc senglar, cavall, ase, annera i cérvol i les ha llistat, classificat i puntuat seguint un sistema semblant al de les Estrelles Michelin. Hi tenen en compte la relació qualitat-preu de cada producte.

Moment de la gala en el Teatre de Parma on es varen lliurar els premis de la Guida Salumi/Cedida

Així dels 162 productes avaluats només 46 varietats han estat guardonades. Posició destacada ha obtengut la ‘Sobrassada di suino nero di Maiorca IGP de Xesc Reina’ que ha estat designada Migliore Insaccato d’Europa.

Xesc Reina ha rebut el reconeixement internacional pel seu producte estrella, la poltrú de porc negre/Cedida

Reina lamentava no haver pogut assistir a la gala, a Parma, a través de les xarxes socials a causa d’altres compromisos professionals: “Una vegada acabat el Fòrum de Barcelona, hauria d’haver anat cap a Parma. Ni idea que ens donaven un premi, però em feia il·lusió anar per a obrir l’Emília, sobrassada que va néixer en el 2019, per a degustar en el lliurament de premis del 2020, no fa falta comptar més. Per històries de logística es va canviar el dia de lliurament i em va coincidir amb ‘Mediterránea Gastrónoma 2022‘, a València. A paraula donada, ni ho vaig comentar. Cap a València hi vaig anar….”
A València tenia una taula rodona pel futur de la carnisseria, una ponència sobre el tema que estic ara més ficat i alguna cosa més.

“L’altra feina que vam tenir va ser una xerrada sobre el futur de la carnisseria, dos polítics, dos representants de gremis i gent de l’ofici. Va ser divertida, suposo que la idea era encarar al fet que tot funciona fantàstic. Jo no ho veig tan clar. Bé, quina pena no poder anar a Parma, la sorpresa va ser majúscula, però sense ser-hi”.

Així i tot, un orgullós Xesc Reina reclama que la distinció que s’ha atorgat a la seva sobrassada, s’estengui al porc negre mallorquí: “No és just un reconeixement per a nosaltres, també a una raça d’animal excepcional de la qual els mallorquins n’hem d’estar orgullosos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa