Puntualment pel mes de juliol, la veterana confraria de vins “Els Enofles de la Parra”, dona vida a una iniciativa que va néixer l’any 2005, a proposta dels socis que feien vi per consum propi. La idea era donar a conèixer els vins que cada un feia a la portassa de ca seva, procurant així mantenir viva la tradició d’elaborar vins fets a casa.
La primera mostra de l’any 2005, es va dur a terme al pati del casal de cultura de “Ca’n Gelabert” a Binissalem. Aquella vetllada va ser un descobrir i un intercanvi d’experiències entre els vinaters domèstics, que posà la primera fita per poder arribar ara a la vintena Mostra de vi Casolà.
Catorze foren els productors que acudiren a la cita de dimecres. I l’esperit de compartir els seus vins hi era ben present, com a la primera edició. Els ulls il·lusionats d’aquests elaboradors anònims, donant tota mena d’explicacions de com elaboren, d’on tenen les vinyes, o a on compren el raïm, transmeten la passió que senten pel vi.

La família dels vinaters casolans creix
Al parc de la Rectoria de Binissalem, s’hi pogueren tastar vins blancs, negres, escumosos i vi claret. Aquest darrer, molt d’agrair, torna a posar en valor els vins elaborats alhora amb varietats negres i blanques: cal destacar en aquest sentit els clarets; “Clarete Son Lluent 2024” (elaborat amb varietats autòctones; giró ros, moll, mantonegro i giró negre) i “Bàmbol 2024” (fet amb varietats autòctones: moll i escursac), dels cellers “Amics” de Santa Maria i “Petit celler Cas Cotxoroi” de Sa Pobla, respectivament.

Els cellers protagonistes, de la nit més liquida al mes de juliol a la vila de Robines, foren: “A Ull!” i “Vins Dilluns” de Binissalem. “Ca’n Xispa” de Biniaraix. “Soca Vella” de Santa Maria del Camí amb vins de vinyes del Pla de Buc. “Vi 6” de Petra. “Ullbí” colcant entre Campanent i Binissalem. “Vins Joan Jaume Pastor” de Vilafranca. “Celler d’en Moragues” de Manacor i les seves bombolles ancestrals, les quals volaren. “Celler Sa Mola” i “Sa Vinya de’s Gendres” de Felanitx. I “Es Molinet” de Selva.
A la vetllada debutaren “Ca na Vidala” de Pollença, “Bodega Amics” de Santa Maria del qual cal destacar “Maceració carbònica 2023” (callet, syrah i moll). I “Petit celler Cas Cotxorori” de Sa Pobla, a tenir en compte el seu “Borinot 2023” elaborat amb la varietat escursac.
Moltes foren les persones que acudiren a l’esdeveniment dels “Enofles de la Parra” i tastaren fins a quaranta-un vins. Cares conegudes i una bona munió de gent jove àvida de conèixer el món del vi, des del seu origen més bàsic, gaudiren d’una vetllada dominada per l’alegria i la festa de la transmissió liquida de la terra.
