Balears Vadevi
Es Sindicat, de celler abandonat a seu de la facultat de Belles Arts

Els tres socis de govern de l’Ajuntament de Felanitx (PP, PI, grup no adscrit) han acordat demanar tant al Govern com al Consell de Mallorca que facin tots els tràmits necessaris perquè l’edifici d’Es Sindicat, antic Celler Cooperatiu, sigui la Seu de la facultat de Belles Arts.

Ara fa quasi dos anys que el Consell de Mallorca és propietari de l’edifici i va ser expropiat per convertir-lo en un centre internacional relacionat amb les arts plàstiques. Des de l’equip de Govern són conscients que el projecte de restauració d’aquest edifici és costós, però les passes burocràtiques per aconseguir que sigui la futura seu de la carrera de Belles Arts també duen el seu temps i podria ser considerada aquesta opció.

Aconseguir que la facultat de Belles Arts sigui a Felanitx generaria un dinamisme social, cultural i econòmic no només per Felanitx sinó que seria beneficiós per la comarca del Llevant”, diuen fonts municipals.

Obres a l'interior d'Es Sindicat | Es Sindicat
Obres a l’interior d’Es Sindicat | Es Sindicat

La iniciativa sorgeix dies després que es conegues la notícia que l’Escola Universitària Adema, centre adscrit a la UIB, té el projecte d’impartir el grau universitari de Belles Arts, ja que l’alumnat de les Illes interessat en aquest estudis augmenta any rere any . Per això l’Ajuntament felanitxer fa aquesta passa ara, una proposta que, com a moció, serà presentada a la pròxima plenària que es durà a terme el dilluns dia 10 de maig.

L’edifici del Sindicat de Felanitx està catalogat com bé d’interès cultural i és propietat del Consell de Mallorca.

Els darrers mesos s’han fet importants inversions per consolidar diversos punts de l’interior del Sindicat, principalment a la coneguda sala de premsat, unes obres d’emergència pel mal estat en què es trobava un dels pilars. S’han apuntalat bigues i s’han substituït dos pilars danyats i en estat de perillositat. També s’han col·locat ancoratges a diversos murs per poder fer un seguiment del moviment que fan els crulls.  Una altra actuació d’aquests darrers mesos, ha estat la neteja a fons, tant interior com exterior, d’escombraries que amb els anys els incívics han anat deixant allà quan estava obert. L’exterior s’ha desbrossat i adesat.

Abans d’aquestes obres, mesos enrere, es va fer una important feina tècnica amb estudis històrics i d’aixecament de tota la planimetria, passes prèvies a les intervencions estructurals. Es tracta d’un projecte redactat durant aquests darrers dos anys que es Sindicat és propietat del Consell. L’imponent edifici té uns 6.500 metres quadrats construïts i en alguns llocs diverses altures.

Obres a Es Sindicat | Es Sindicat
Obres a Es Sindicat | Es Sindicat

Mentre s’ha fet aquesta neteja, s’han anat recopilant algunes peces interessants que s’estogen perquè els tècnics de Patrimoni les estudiïn i en fer la gran reforma es puguin tornar a col·locar i mostrar.

El pressupost d’inversió inicial és de prop d’un milió d’euros amb doblers procedents dels Fons Estatutaris, abans que es posi en marxa l’anunciat i desitjat projecte amb la intervenció de l’artista felanitxer Miquel Barceló.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa