Balears Vadevi
És temps de coca d’albercocs i vi dolç de Can Axartell

L’albercoc és una de les fruites de temporada, des de les darreries de la primavera fins a començament de l’estiu, que compta amb més fans de Mallorca. Si bé albercoquers n’hi ha d’escampats per tota Mallorca, els de Porreres, sense cap dubte, són els que tenen més anomenada. N’hi ha de moltes castes des dels primerencs com el rojo palabra als més tardans, com canino, rojo carlet, galta roja, el murtó, i cadascun d’ells és el més adient per fer una cosa o l’altra, des de menjar-los com a llepolies sense aturall, fins a les conserves de confitura o els sequers. Si parlau amb n’Esperança Mora, gerent de la cooperativa de Porreres, vos donarà una lliçó magistral entusiasta de les distintes varietats i de com ha anat l’anyada i, també de la història de Porreres, tan lligada al negoci de secar albercocs, fins fa només unes dècades. 

La gerent de la Cooperativa de Porreres, Esperança Mora, apasionada dels albercocos/EM

Com és habitual i aprofitant que encara podeu trobar albercocs a les botigues i a les parades del mercat, na Catalina Portell, d’Artà Plat a Plat, ens ha passat la seva recepta de la coca d’albercocs. Ara que estan en temporada és quan són millors, però teniu idea de fer-ne tot l’any, congelau la fruita sense pinyol, que és una bona solució. “Aquesta no és de patata. És de les ràpides i surt molt bona”, diu Portell.

Coca d’albercocs, la recepta

Ingredients:

Tres ous, dos tassonets, dels petits, de sucre, un d’oli, un de llet, un sobre de llevat amb pols i la farina que necessiti.

Elaboració:

  • Primer xaparem els albercocs i els posarem dins un bol. Els ensucrarem i hi posarem un poc de moscatell (opcional). Els tindrem macerant fins que la pasta estigui llesta.
  • Posarem dins un bol gros tots els ingredients i anirem remenant. Afegirem la farina que ens demani i quan ja estigui a punt, hi posarem el llevat en pols. Procurarem que la pasta ens quedi clareta, fàcil de trabucar dins el motlle de coure.
  • Posarem per damunt la pasta, els albercocs, ben col·locadets. Si pot posar un poc de sucre per damunt, ja que dona un bon coloret a la pasta.
  • Tindrem el forn ja calent a 180 graus. Coure la coca uns 30 minuts, i llesta!!
  • Quan hagi refredat es pot posar sucre en pols per damunt.
La recomanació de Toni Fernández per acompanyar la coca d’albercocs/Cedida

… i el maridatge

Toni Fernández, sommelier de l’empresa artanenca Licors Moyà i responsable de la Moyà Wine Division, recomana acompanyar la coca amb un vi dolç de Can Axartell: “L’ésser humà necessita de forma continuada carícies, besades, abraçades, afecte, amor, picades d’ullet, moixaines, manyagues, tendresa, plaer, delit, gaubança, passió i una mica d’afalac.
Pot semblar massa, però et regalo tot això al mig litre de satisfacció líquida. Gaudeix-ho amb els que estimes (inclòs tu)”

  • Can Axartell Dolç 2022
  • Moscatell 100%
  • Elaborat per Can Axartell
  • V.T. Mallorca
  • Preu 22,90 €.
Més notícies
La 'Jaia Corema' té tantes cames com setmanes falten fins a la Setmana Santa/UEP
La cuina de Quaresma: un bacallà a la mallorquina i una greixonera dolça
Dues propostes gastronòmiques que ens acosta Catalina Portell, d'Artà Plat a Plat
Les sopes mallorquines de Catalina Portell fetes amb verdura de temporada/Artà Plat a Plat
Sopes mallorquines, un imprescindible de la cuina de primavera
Maridades amb Sitra, del celler 3.10, per Toni Fernández

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa