Balears Vadevi
És temps de llampuga, la reina de les tempestes d’estiu

Diu la tradició oral que la llampuga i les tempestes d’estiu a la mar, arriben de la mà. I en acabant el mes d’agost és temps de llampuga. Precisament avui, s’aixeca la veda per la pesca d’aquesta reina del peix blau de la Mediterrània. Grossa o petita, a Mallorca és un dels peixos més preuats de la gastronomia estiuenca.

La temporada s’estendrà fins al 31 de desembre, tot i que habitualment acaba a primers de desembre. Així doncs, començarà una de les campanyes més esperades pel sector de la pesca, degut als bons resultats comercials que històricament dona als pescadors professionals de les Illes Balears.

Són fins a 34 les barques que es dediquen a la pesca de la llampuga, de la qual l’any passat es van capturar un total de 112.880 quilos, que van reportar uns ingressos de 547.200 euros en total al sector. Normalment les captures oscil·len entre les 80 i les 120 tones en el total de la campanya, i per aquest 2021 es preveu una similar a la de l’any passat quant a captures i ingressos.

Segons la consellera Mae de la Concha, la llampuga “és un exemple de peix que s’ha valoritzat en els darrers anys gràcies al treball conjunt entre el propi sector pesquer i les institucions, i que ara és molt més rendible a la vegada que sostenible” i ha encorajat a fer el mateix amb altres espècies locals poc conegudes o consumides avui dia.

Aquest tipus de pesca, amb l’art de la llampuguera, és una activitat tradicional de l’illa de Mallorca, essent les confraries de Cala Rajada i Alcúdia les més rellevants quant a captures. D’altra banda, l’Organització de Productors OPMallorcaMar és la que regula les captures dels seus socis, establint una captura màxima diària de 150 quilos de llampuga per barca.

És important recordar que l’ús dels capcers de llampuga és exclusiu dels pescadors professionals d’arts menors, i que la normativa preveu sancions econòmiques importants per a les embarcacions professionals d’altres modalitats o per a les embarcacions recreatives que pesquin a menys de 250 metres de distància d’aquests.

Així, ja podeu anar a plaça a les pedres del mercat a comprar la primera llampuga de la temporada. I qualsevol recepta és bona per cuinar-la. Fregida i acompanyada amb pebres vermells fregits amb un allet és la clàssica però és bona i menys feixuga al forn o escabetxada. Bona, barata i saludable, què més voleu?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa