Balears Vadevi
L’espinagada, protagonista de la gastronomia per Sant Antoni

Ja hi som. Un any més s’acosta Sant Antoni i Balears Vadevi es fa ressò de la festa més popular de la Part Forana de Mallorca. Fa dies que a Sa Pobla, Artà, Manacor i altres pobles de l’illa bullen ja amb les activitats que acompanyen la festa de les festes de la pagesia. I mentre arriben els foguerons, enguany ja sense restriccions, podem començar a preparar les espinagades, una mena de coca tapada que és característica d’aquesta festa i que té cada dia més adeptes.

De carn o de peix, dolça o coenta, cadascú la fa a la seva manera. Això és el que passa amb la gastronomia tradicional. Avui us oferim la versió de l’espinagada que ens ha preparat Maria Verger. Ella l’ha feta de llom amb col i ens descriu passa a passa com la podeu preparar perquè surti ben bona. Na Maria no necessita presentació perquè a hores d’ara és una de les cuineres més populars de Mallorca. Gràcies a les xarxes socials i a Youtube, podeu trobar totes les seves receptes de cuina de temporada, amb productes frescos com a ella li agrada recordar. Com que és una dona ben eixerida, li hem demanat que ella mateixa es presenti amb quatre mots, que són aquests:

Maria va preparar l’espinagada al terrat de ca seva a Montuïri/MV

“Som na Maria Verger i som mestra d’escola.

Vaig començar a cuinar quan em vaig casar. A poc a poc li vaig agafar el gust i quasi sempre cuinava el vespre, em vaig adonar que em relaxava cuinar, i així, de cada vegada més, em va agradar la cuina. Aquesta curolla televisiva va sorgir arran d’una iniciativa d’Agromart. En Rafel Figuera em va proposar fer cuina de temporada amb productes d’Agromart i penjar-ho a les xarxes socials: Instagram “Agromartbalear”, Facebook “Agromart” i sobretot a Youtube “Les receptes de Maria Verger, on surten les receptes completes”.

Vet aquí els ingredients que necessitareu per l’Espinagada de col i llom, passa a passa:

Ingredients

  • 100g d’aigua
  • 100g d’oli d’oliva verge extra ecològic
  • 390 grams de farina fluixa
  • 1/2 col
  • 1/2 colflori
  • 6 grells
  • 1 porro
  • 4 alls
  • 1/2 kg de cap de llom
  • Sal
  • Pebre bo
  • Pebre bort tap de cortí
  • Pebre vermell coent
  • Oli d’oliva verjo extra ecològic per trempar la verdura
  • 1hora -1h15’ al forn a 180/170 graus, depèn de cada forn

La preparació en imatges

Quan ja té la pasta estirada hi posa la verdura/MV
Damunt damunt, el llom/MV
Una segona capa de verdura trempada/MV
I tapa la farça abans d’enfornar/MV

Aquesta és la proposta en versió de carn, però també és costum fer-la de peix. Pot ser d’anguila, dels pobles que envolten l’Albufera és la més habitual en versió peix, però també n’hi ha que la fan de mussola. Totes són bones i cadascú té la seva preferida…Bon profit!

Espinagada. Tradició i producte de temporada/MV

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa