El públic ha donat una bona resposta a convocatòria d’una nova edició del Novembre Enològic que organitzen conjuntament la DO Pla i Llevant i l’Ajuntament de Manacor. Enguany s’ha fet ja la primera de les tres sessions formatives i les altres dues ja han penjat el sold out, dies abans que tenguin lloc, els 22 i 23 d’aquest mes.
La primera sessió va consistir en un inici al tast de vi, adreçat a aquelles persones que es volen acostar al món del vi i començar a conèixer les característiques d’aquest producte que forma part de la nostra cultura des de fa segles. La sessió va anar a càrrec del sommelier Toni Fernández. S’hi tastaren vins blancs, rosats i negres com va explicar el president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, “es tracta de facilitar un acostament sense dramatismes innecessaris al vi”.

El primer vi que va proposar el Consell Regulador va ser un blanc 100% del celler felanitxer Armero i Adrover, 15.000 gotes del 2022. Segons Fernández, era un vi elaborat amb molta frescor, bona acidesa, un puntet cítric molt agradable, i amb final anisat, característic del Premsal. Un vi bo de beure.
El segon blanc va ser del celler manacorí Pere Seda, 80% Chardonnay amb un poc de bota i la resta de Giró, de 2022. Més madur, amb fruita com poma madura, pera, melicotó…més envolvent, golós i amb certa potència en boca. Mol agradable, diu el sommelier.
En tercer lloc, es va fer el tast del rosat, també de Pere Seda. Era un multivarietal fet de callet, cabernet, sirà i merlot, molt correcte. Trobarem una fruita no excessivament marcada però bo de beure, amb certa frescor. En aquest cas explicarem com és el rosat, el mètode d’elaboració…
Després començaren amb els negres. El primer el Negre Virat del celler petrer Can Coleto, 2019 100% Cabernet Sauvignon. Un vi un poc més evolucionat, agradable, Capa de color un poc més oberta. Notes característiques d’aquesta varietat, amb aquest punt més de fulla de tabac, de fusta de cedre, de clau i canyella. S’apreciaven notes de pebre torrat, al final, de pebre bo negre.
I, al final, el Sirà 2021 de Miquel Oliver, també de Petra. Aquest és un vi carregat de fruita madura, notes especiades característiques de la sirà, amb un puntet de xocolata i una capa bastant intensa quant a color, molta intensitat i molta fruita.
“Al final, diu Toni Fernández, crec que se n’anaren ben contents i amb les tècniques necessàries per tastar un vi amb una mica de criteri”.

Dues sessions més per aprofundir
Les sessions segona i tercera se centraran en el tast i la vinificació dels vins blancs i negres. La sessió dedicada als vins blancs es basarà en el giró ros. D’aquesta varietat es tastarà un vi d’anyada, un vi criat en bota, un vi que ha tengut diverses maneres de vinificació i un vi fet segons el procediment ancestral. El tast d’aquesta darrera serà una oportunitat única perquè està elaborat per un grup d’aficionats que fan vins de portassa. Acabarà la sessió amb el tast de dos vins rosats.
A la sessió dedicada als vins negres es tastaran vins d’anyada i de criança, mono-varietals i cupatges. Acabarà la sessió amb un brindis amb un escumós. Les sessions seran dirigides per Andreu Oliver Tril, Majoral, enòleg de Can Majoral d’Algaida, celler de la DO Pla i Llevant.