Balears Vadevi
Fer panades en família, un costum que es perd

Ja és temps de panades, crespells i rubiols que són les pastes típiques de la gastronomia de Pasqua a Mallorca. Salades o dolces, farcides de carn de me, o darrerament del que sigui, les panades no poden faltar a la taula familiar de les festes d’aquests dies. Tampoc els dolços rubiols i crespells. Per això pocs dies abans d’haver de consumir aquests productes i, per tant, a l’hora de fer la llista per a fer la compra, l’Associació de Forners i Pastissers de PIMEM adverteix que la producció de “panades” i “rubiols” prevista ronda el 40% més respecte a la producció normal que es fa al llarg de l’any. L’entitat manté que les xifres són similars d’anys anteriors pel que el ritme d’oferta i demanda es manté.

Sobre l’elaboració, tant de panades com de rubiols, l’associació assegura que el producte local ha estat sempre i continua sent la base del farciment tant pel que fa a la carn i la verdura en el cas de les panades i el brossat i la confitura, en el cas dels rubiols. “La carn de “me mallorquí” és de primera i són moltes les famílies i establiments que continuen invertint en aquest producte com a element imprescindible per a elaborar les panades”. Però des de l’entitat també es recorda com amb el pas dels anys s’han consolidat les panades de peix on el bacallà, la sépia o la “mussola” són els principals ingredients. També les anomenades veganes ja ocupen un lloc entre els consumidors.

La recepta de les panades,com la de totes les elaboracions de la cuina tradicional, a cada casa tenen la seva/Cedida

Si no les has de fer, compre-les al comerç tradicional

Respecte als preus de la matèria primera des de l’Associació s’assegura que els costos de producció han augmentat considerablement, entre el 30% al 50%, a causa de la pujada del preu de les matèries primeres, cosa que fa inevitable que s’acabi repercutint en el preu final.

Una altra tradició molt arrelada és la de regalar Mones de Pasqua, que a Mallorca ja és costum des de fa uns 50 anys sobretot com a present per als més petits. Des de l’associació de PIMEM es fa una crida a la compra i consum en forns i pastisseries tradicionals on es fa valdre la qualitat de la xocolata emprada i la creativitat del pastisser o pastissera a l’hora de fer la mona. El preu segons l’entitat oscil·la entre els 10 euros i els 50 euros.

Però a més de la típica mona l’associació ha volgut recordar altres productes concentrats en pobles o zones de Mallorca. És el cas de la “formatjada” de Pollença, el “crespell tou” de Lloseta o el “rotllo de confit” que es fa a les zones de Sa Pobla, Campanet, Alcúdia o Búger.

A pesar de la diversitat i arrelament d’aquests productes l’associació detecta una pèrdua del costum que hi ha entre les noves generacions de continuar fent panades i rubiols en família i fins i tot la compra i consum d’aquests productes tradicionals en forns i pastisseries. I per això, des de PIMEM es fa una crida a la compra en comerços de barris i pobles amb una triple finalitat: suport al comerç de proximitat, consum del producte local i continuar donant confiança al coneixement que generen els oficis tradicionals

Més notícies
La panada admet distintes variants i aqui es va veure que hi ha un vi per a cada una d'elles/Miquel Torres
Can Fumat posa el vi i Cati Pons les panades, un maridatge per Pasqua
La DO Pla i Llevant també fa propostes de maridatge de panades amb els vins adscrits i amb diferents i coneguts cuiners mallorquins
Torrons artesans, tortades i ensaïmades per les festes de Nadal/Cedida
Forners i pastissers promouen el consum dels dolços nadalencs tradicionals
Torrons artesans d'ametlla mallorquina, l'ensaïmada i la coca de patata en són els més populars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa