Balears Vadevi
Ferrer: “La uniformitat no és divertida, hem de protegir la DO Binissalem”
José Luis Roses Ferrer, és el president de la DO Binissalem

!--akiadsense-->

José Luis Roses (Palma, 1955) és des de fa 3 anys el president de la DO Binissalem i ho és orgullós de saber que en els últims 20 anys, tots els estudis apunten que els seus vins són els més coneguts a l’illa. En un moment de debat sobre si s’ha de crear o no una sola denominació d’origen Mallorca, Roses té clar que seria un retrocés perquè, diu, el futur és l’especialització i la singularitat. Precisament en aquest camí, anuncia que estan estudiant la possibilitat d’autoritzar noves varietats autòctones.

Els últims estudis de consum de vi a Mallorca diuen que un 25% dels enquestats manifesten que compren vi de Binissalem, tot i que en general el consum de vi ha baixat des de fa 2 anys.

Aquests descens no em preocupa perquè no és estructural, és conjuntural perquè la producció va ser més baixa i en conseqüència també hi havia menys vi per comprar. Pel que fa a la fortalesa de la marca, Binissalem, per tradició i història i també per qualitat està molt consolidada. El consumidor cerca i valora la seva procedència. Som la primera DO de Mallorca i la seva creació va suposar un abans i un després del vi a l’illa i des de fa més de 20 anys els nostres vins són els més coneguts de l’illa.

En els darrers temps però hi ha hagut alguns cellers que han deixat la Denominació. Per què creu que ha estat?

Els que han sortit de la DO Binissalem és només perquè volen comprar o emplear raïm de fora de la comarca i això no ho podem permetre. Si el raïm no és d’aquí no pot ser vi de la DO Binissalem. I com a denominació d’origen tenim el deure de protegir la comarca i els municipis que formen part de la nostra DO.

Per preservar la singularitat?

Sí. El futur del vi no passa per l’homogeneïtzació, és precisament el contrari. És per això que no entenc que es proposi crear una denominació d’origen Mallorca única. Estic convençut que amb la normativa a la mà, la UE no ho permetria, ja només a nivell administratiu.

No hi estaria d’acord amb la creació d’una DO Mallorca tota sola?

Per mi no té sentit. És positiu que hi hagi diferents denominacions a l’illa, perquè cada zona té les seves característiques de sòl, de varietats.. La uniformitat no és divertida en el món del vi. Està bé que la gent quan vengui a Mallorca trobi tota la varietat de vins que es poden fer. I recorda que la marca Mallorca ja la pot fer servir tothom que vulgui a les etiquetes. Em diuen que som egoista, però ho seria si permetés dissoldre la DO. El meu celler jo el tenc a Binissalem i jo podria seguir fent servir aquesta marca, però què passaria amb els altres cellers d’altres municipis de la nostra DO?

Com veu el futur de la DO Binissalem?

Hem de seguir lluitant per protegir la comarca i per mantenir el nostre fet diferencial. Tot i que segurament serà un procés llarg, de 3 o 4 anys, estam estudiant la possibilitat de poder ampliar les varietats autòctones autoritzades. Sense perdre de vista ni desplaçar el matonegro i el prensal que són els requisits imprescindible per ser vins DO Binissalem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa