Porreres celebra cada any el mes d’octubre el Tastart, un tast de vi amb obres artístiques al carrer i concerts musicals. Aquesta activitat es va fer per primera vegada devers el 2013 després d’una visita que el llavors president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar va fer a la Conca de Barberà on feien la festa del Trepat i d’on va sortir la inspiració per fer el primer Tastart a Porreres, allà on el Consell Regulador de la Denominació d’Origen va tenir la seva primera seu. Tot i que darrerament no es feia aquesta festa del vi, ara l’han tornada a posar en marxa.

L’Ajuntament de Porreres vol donar un nou impuls a iniciatives culturals com aquesta i amb aquest objectiu reneix aquesta nit de l’art que pretén esdevenir una oferta diferenciada de la resta de nits de l’art que ja funcionen a altres indrets de Mallorca. Connectar l’art, en les seves diferents manifestacions, i el món que envolta el vi, és un altre dels eixos prioritaris que posar en valor aquesta proposta. “No podem deixar de banda situar la nostra localitat, Porreres, dins el circuit de les arts plàstiques illenques i aprofitant l’abast de les noves tecnologies, tenir una presència i difusió nacional i internacional”, diuen des de l’Ajuntament.
Amb motiu d’aquesta represa, Mariabel Rosselló, porrerenca i professora d’Història de la Construcció a la Politècnica de Catalunya, ha volgut reviure aquell moment i posar en valor la iniciativa i demanar reconeixement per aquells que l’impulsaren en la seva primera etapa.

La Festa del Trepat de Barberà de la Conca en l’origen del Tastart de Porreres
L’origen del Tastart es vincula a la Festa del Trepat de Barberà de la Conca, un poble de la comarca de la Conca de Barberà de llarga tradició vitivinícola i que des del 2010 celebra el maridatge entre vi i art. Des de llavors, cada any i durant un cap de setmana de la segona quinzena de juny s’obren de bat a bat les entrades de les cases del poble per a rebre artistes i cellers. Cada casa rep un celler i una proposta artística. Al voltant de l’equinocci d’estiu aquesta població de vinyes i cellers es reafirma en l’apel·lació sensorial al vi i a l’art.
El trepat o trepadell és una varietat de raïm autòctona de la DO Conca de Barberà. El raïm del cep trepat és llarg, gran i atapeït, presenta un port dret i és una varietat vigorosa. La brotada és primerenca i la maduració tardana (de finals de setembre a principis d’octubre). El gra és gros, rodó, dolç, amb una pell de gruix mitjà. Segons Monserrat Serra (Vilaweb, 13 d’agost de 2024) és la varietat de raïm més icònica de la comarca i dona vins frescs, delicats, elegants i molt fins, amb poca graduació; una tipologia de vins que aquests darrers anys ha guanyat interès i és tendència, enfront de vins amb més graduació i volum.
La festa té com a objectiu potenciar la varietat com a element diferenciador de la producció vitivinícola del municipi i de la comarca. Alhora, també busca posar en relleu el patrimoni associatiu, cultural, monumental i històric del municipi. Durant tot un cap de setmana, a més dels tasts de vins i les exposicions d’art als portals de les cases, tot el poble es posa en marxa i s’organitzen activitats diverses: concerts, esmorzars populars, exposicions vinculades a la història del poble, recorreguts per les vinyes i visites al celler monumental de César Martinell construït entre 1919 i 1921 i encarregat pel llavors era la Secció de viticultura del Sindicat de Barberà. Tot plegat per aconseguir una oferta cultural i enològica que sigui un factor de dinamització de l’economia del municipi dins un marc artístic i cultural.
L’any 2013, el llavors director de la DO Pla i Llevant de Mallorca, Antoni Bennàssar i l’artista Sulé Duc en qualitat de participant, assistiren a la festa i de la mà dels responsables de la mateixa varen conèixer les seves característiques i potencialitats. Aquesta experiència els va portar a proposar una celebració similar a Porreres donat que en aquell moment la seu de la DO Pla i Llevant era al molí de n’Amengual. La proposta va ser recollida molt favorablement per part del conjunt de la DO i pel mateix Ajuntament de Porreres i va tirar endavant el mateix any, el 25 d’octubre del 2013 amb el nom de Vi Art Porreres.
La idea en va concretar en la creació d’un espai de tast i art entre la plaça de la Vila i el Molí de n’Amengual. El carrer del Pou Florit, exercia de nexe d’unió obrint algunes cases i acollint artistes i bodegues. Hi participaren nou artistes (Miquel Gual, Jaume Canet, Ramon Company, Apolonia Binimelis, Rafael Juan Toledo, Sulé Duc, Andreu Maimò, Cati Cànoves i Mateu Bennassar), nou bodegues (Armero, Es Fangar, Vidauba, Toni Gelabert, Miquel Gelabert, Pere Seda, Coleto, Can Majoral i Bordoy) i cinc formacions musicals (Jaume Rosselló, Cristina Lliteres, Gabriel Rosselló, Rafael Kinderman i Katau Acústic). Una edició que va assolir un gran èxit i que, de la mà de l’Ajuntament, es va transformar en el transcurs dels anys següents en el Tastart, una fira de vi i art que, com el bon vi, ha madurat des de llavors i de la que en gaudim el segon dissabte d’octubre.
Aquest escrit vol ser de reconeixement i d’agraïment cap a les persones de Barberà de la Conca que des d’una gran generositat i hospitalitat ens compartiren la seva festa. En especial a la llavors regidora de cultura de l’Ajuntament de Barberà Montserrat Eck; a Eulàlia Capellas i Francesc Anadón (in memoriam) com a ànimes impulsores de la festa i de la seva organització; i a Teresa Feliu per haver fet de pont i haver fet possible el contacte entre uns i altres.


