Balears Vadevi
El fred no acaba d’arribar i preocupa els vinyòvols

Iniciam aquesta primera setmana de bon de veres de l’any pensant en Sant Antoni, el “patró” oficiós de la Part Forana de Mallorca. Si la festa és el dia 17, els preparatius ja han començat a molts dels pobles de l’illa.

A Sa Pobla ja han elegit el clamater i a Manacor han presentat el programa de les festes, les primeres que es faran amb la recuperada normalitat i, en aquest cas, amb el rerefons de la polèmica per la participació de les dones en un dels principals papers de la festa: el dels dimonis. Unes festes que enguany a més s’acosten enmig de la preocupació per aquest bon temps, massa bo, que no afavoreix gens a la fora vila. Els pagesos necessiten que el fred que pertoca arribi ja perquè temen que si les temperatures suaus i la manca d’aigua continuen l’anyada es compliqui. Una preocupació que afecta també els vinyòvols com Andreu Oliver Tril, Majoral, que amb les seves paraules ha descrit la situació per la DO Pla i Llevant.

“Els nostres avantpassats no s’ho creurien”

Diu Andreu que “pareix que els Reis han duit una mica de fred, però fins fa pocs dies hem vist coses que els nostres avantpassats no creurien; capfico al mar, voltejar mosques al nostre costat, sortir de casa amb camisa o camiseta i estar la mar de bé, anoracs enteranyinats al fons de l’armari, matances que s’ajornen, branques de lledoners que encara tenen fulles, ametllers amb fulles que comencen a florir i les vinyes…, les nostres estimades vinyes que broten abans de la poda perquè l’hivern no arriba i no fa fred”.

Recorda Oliver que l’espècia vitis vinífera, que prové de la zona del Caucas, necessita fer el descans hivernal ben bé durant tres mesos, menys d’aquesta durada es considera insuficient, a les nostres contrades. I enguany tot fa pensar que ens trobarem en aquesta situació perquè a dia 9 de gener, continua amb aquesta primavera avançada i les conseqüències, diu Andreu, poden ser ferestes si l’escalfament del planeta no s’atura. “Vinya mallorquina de Callet a 39º32’ lat. N i 220 metres d’altura que broten els ulls de les puntes dels sarments, observa, plantes que encara no han començat el repòs hivernal o que, com ens passa a molts de nosaltres, s’han despertat al cap de poc temps d’agafar el son i, com ens passa als humans, si no descansam com toca l’endemà tenim son, no estem bé i, si això és el pa de cada vespre acabarem malalts i amb greus problemes de salut”.

Els canvis ja són aquí

“Ja fa anys que veim com les condicions òptimes de la vinya estan canviant i es van desplaçant en latitud i altitud – hem de tenir en compte que cada 100 metres d’altura la temperatura diària baixa de mitjana 0,7 graus, i cada 200 kilòmetres que ens desplaçam cap al nord la temperatura es redueix un grau. Es parla molt, i ho hem tocat enguany, de les condicions d’extrema calor que poden patir les plantes durant l’estiu, l’època de maduració del raïm, però tenir hiverns que s’assemblin a la primavera pot provocar un mal més terrible a les nostres vinyes i a la nostra pagesia”, adverteix Oliver amb els peus ben plantats a la terra.

Andreu tem que Mallorca aquest respòs hivernal que la vinya necessita que quedi reduït a menys dels tres mesos necessaris i el descans resulti insuficient, “fent que les vinyes no descansin tan bé, que les plantes envelleixin ràpidament, que siguin més sensibles a malalties, que augmentí la mortalitat i que els raïms perdin la qualitat de créixer dins un lloc privilegiat”.

I acabarem com hem començat, tot confiant que Sant Antoni ens dugui el fred que els pagesos necessiten perquè l’orde vegetatiu es restableixi per bé de tots. I perquè un Sant Antoni sense fred deixaria sense sentit els foguerons que l’acompanyen. No ho vull ni pensar…!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa