Balears Vadevi
La Vall de Sóller ret homenatge a les seves ‘gallufes’

Les collidores d’oliva de la Vall de Sóller, les conegudes com “gallufes“, han estat protagonistes per un dia d’un acte de reconeixement del seu paper en el manteniment de l’economia d’aquest municipi per part del Consell de Mallorca.

Una trobada que s’emmarca dins en la campanya de recerca de la institució insular d’aquestes dones que varen rebre la medalla d’Honor i Gratitud. La presidenta Catalina Cladera ha volgut coneixer personalment les 40 Collidores i participar en aquest homenatge. La majoria de les gallufes resideixen encara ara en aquest municipi. Cladera els ha agraït la seva contribució a la transformació de la Serra de Tramuntana, que des de fa onze anys és patrimoni de la Humanitat.

La presidenta de Mallorca va parlar amb elles i escoltar-les que li han explicat la seva experiència, la gran majoria des que eren menors d’edat i durant els mesos més freds de l’any collint olives a Sóller i altres municipis de la zona. La presidenta ha recordat com el Consell ha reconegut a tot aquest col·lectiu de dones i nines treballadores i amb la medalla d’Honor i Gratitud i ha fet entrega a cada una d’elles d’un diploma en el qual es reconeix la seva feina.

Unes quaranta gallufes assistiren a l’acte/CIM

“Hem de saber d’on venim i en el cas de la Serra també hem de conèixer la seva història, les persones la féren com és ara i preservar el testimoni d’una figura clau com és el de les collidores”, ha assenyalat Cladera. En aquest sentit, també s’ha manifestat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, que ha posat les Collidores com a exemple d’esforç i de generositat.

Es tracta de la segona trobada de Collidores, la primera va ser en Campanet i totes dues s’emmarquen dins de la campanya que du la institució insular de Mallorca per evitar que es pugui perdre la seva memòria, a la qual hi col·laboren altres departaments d’Igualtat com el de Presidència o l’IMAS.

La presidenta Cladera va posar en valor la tasca de les collidores en el manteniment de la Serra de Tramuntana/CIM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa