La tradicional presència de les Illes Balears a la fira internacional de turisme que es fa a Berlín, la ITB disposa per primera vegada d’un espai per promocionar el producte local com a característica diferencial de les Illes Balears. Amb aquesta iniciativa de la conselleria d’Agricultura, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, el Govern continua amb l’aposta, que va començar a FITUR, de donar a conèixer la qualitat del producte local i la gastronomia de l’arxipèlag amb un espai exclusiu a les fires turístiques.
Durant la visita a la mostra, el conseller Joan Simonet, acompanyat del director general Joan Llabrés, ha assegurat que «l’objectiu d’aquest espai enogastronòmic, que durant tres dies es convertirà en un aparador dels productes del nostre sector primari, és posar en valor el producte local de les Illes Balears entre els professionals del sector turístic alemany». El conseller, una vegada més, ha reivindicat «la importància del producte local com a tret diferencial de les Illes, ja que, de la nostra terra surten una gran varietat de productes de qualitat que no es poden trobar a cap altre indret del món i, precisament, el visitant alemany és especialment sensible a aquest fet».
A més, ha afegit Simonet, «aquest tipus de promocions posen en valor el sector primari de l’arxipèlag i, al mateix temps, tenen l’objectiu principal de millorar la rendibilitat de les nostres explotacions agràries, oferint experiències úniques i noves als visitants, que serveixen per diversificar l’oferta turística».

Pedagogia gastronòmica a càrrec de Miquel Calent
La Conselleria ha organitzat dotze sessions de cuina en directe, quatre diàries perquè aquests professionals puguin degustar diversos plats amb ingredients únics de la gastronomia balear. En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha destacat que «accions com aquesta són imprescindibles en el mercat alemany perquè els professionals del sector coneguin els productes de qualitat que provenen del sector primari de l’arxipèlag».
El xef mallorquí Miquel Calent serà l’encarregat de presentar els següents plats, elaborats amb receptes de productes locals de les Illes Balears: coca amb pollastre d’Eivissa i estopeta d’olives pansides de Mallorca, bescuit de porc mallorquí i formatge de Menorca, arròs de vedella menorquina, palo mallorquí i sobrassada de Mallorca, greixonera de Formentera amb herbes eivissenques, ametlla de Mallorca i confitura de llet.

Amb tot, cal destacar que cada un d’aquests plats se servirà amb dos vins locals, amb un maridatge dirigit pel reconegut sommelier alemany especialitzat en vi de les Illes Balears David Schwarzwälder. Durant les sessions es presentaran vins de les indicacions geogràfiques protegides Eivissa, Formentera, Menorca i Mallorca i de les denominacions d’origen protegides Binissalem i Pla i Llevant.Els vins que s’han servit han estat Supernova de Can Verdura (DO Binissalem), Manto Negro, de Finca Biniagual (DO Binissalem), Muscat de Bodegues Miquel Oliver (DO Pla i Llevant), Chadonnay Roure de Miquel Gelabert (DO Pla i Llevant), Gran Vinya Son Caules, de Miquel Gelabert, (DO Pla i Llevant), Blanc Giró, de Tianna Negre (IGP Vi de la Terra Mallorca), Blanc d’Ánfora de Can Rich, Eivissa, Rosat Monastrell i Negre de Torralbenc (Menorca) i Savina Blanc i Rosa de Mar de Terramoll (Formentera)
Els professionals interessats a assistir a les degustacions han de fer una reserva.