Balears Vadevi
El Gató d’Ametlla de Mallorca del Forn Can Trias, un ‘tresor gastronòmic’

Forn i Pastisseria Trias ha fet saber que el seu Gató d’Ametlla de Mallorca ha estat reconegut amb dues estrelles en els “Superior Taste Awards 2025”, atorgades pel prestigiós International Taste Institute de Brussel·les. Aquesta organització, composta per xefs i experts en gastronomia de renom, avalua i premia la qualitat sensorial d’aliments i begudes a nivell mundial. El seu rigorós procés de tast, que es basa en criteris de sabor, textura i aroma, garanteix que només els productes que realment destaquen en aquests aspectes siguin reconeguts. Aquest guardó reafirma la qualitat excepcional d’un producte que no sols és unes postres, sinó un símbol de la rica herència gastronòmica de Mallorca.

L’autèntic, sense farina

El Gató d’Ametlla de Mallorca, un bescuit elaborat exclusivament amb ingredients de primera qualitat, com l’ametlla IGP de Mallorca, sucre, ous, canyella i llimona, sense farina de blat, per la qual cosa és apte per a un públic més extens, representa l’autenticitat dels sabors mallorquins. El Gató d’Ametlla de Mallorca està catalogat com un producte tradicional de Mallorca per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca des del 2018 i està protegit amb aquesta recepta que és l’original i que li atorga el nom de Gató. No obstant això, en un mercat on proliferen versions que no respecten la recepta tradicional, és imperatiu defensar la seva singularitat i qualitat i lluitar perquè no se’ls identifiqui com Gató. L’elaboració del Gató de Trias segueix aquest mètode artesanal transmès de generació en generació, assegurant que cada mos sigui una celebració de la tradició i un viatge a la infància, evocant els records del gató de les nostres paadrines i és per això que pot dir ben alt que és l’autèntic Gató d’Ametlla de Mallorca.

“És crucial que es declari al Gató d’Ametlla de Mallorca com un producte local protegit, la qual cosa no sols resguardaria la seva recepta tradicional, sinó que també impulsaria el seu reconeixement en l’àmbit nacional i internacional. Un major suport institucional és necessari perquè aquest tresor gastronòmic transcendeixi les fronteres de la nostra illa i sigui conegut i valorat per tots”, diuen des de Can Trias, en un comunicat.

Pep Trias demana que es protegeixi la recepta original davant la proliferació de còpies/Cedida

Pep Trias, després de conèixer que s’atorgava aquest reconeixement, s’ha declarat molt satisfet per la difusió d’un producte com el Gató d’Ametlla de Mallorca més enllà de les nostres fronteres, on xefs reconeguts han degustat aquestes postres per primera vegada, sorprenent-los enormement i posant en el focus a Mallorca com a origen d’aquestes tradicionals postres. Aquest premi simbolitza el nostre compromís amb l’autenticitat i la defensa del Gató d’Ametlla de Mallorca. Creiem fermament en la necessitat de preservar les nostres tradicions culinàries davant la proliferació de còpies que no segueixen la recepta original. Usem només la millor ametlla IGP de Mallorca, la qual cosa garanteix la qualitat i el sabor excepcionals del nostre Gató”.

Forn i Pastisseria Trias continua la seva missió de promoure el Gató d’Ametlla com un símbol de la cultura mallorquina, convidant a tots a gaudir d’aquestes postres en la seva forma més pura i autèntica.

Un forn tradicional i familiar

És una empresa familiar amb gairebé 20 anys d’història a Mallorca. S’especialitzen en productes de forn i pastisseria tradicionals com panades, cocarrois i ensaïmades, entre altres, utilitzant ingredients locals, que fan que aquests productes siguin ideals per a portar o degustar en el seu espai. Sense deixar de costat la tradició, han sabut mantenir-se com un referent, oferint també dolços i brioixeria adaptats als gustos actuals i disposant d’un acollidor espai de degustació.

Pep Trias, nascut a Sant Jordi (Mallorca) l’any 1982, porta des dels 16 anys en el món de la pastisseria, on va començar la seva formació en la Pasteleria Coll de Sant Jordi. Actualment, regenta la pastisseria Forn i Pastisseria Trias al Secar de la Real al costat de la seva dona Maria del Mar Vic, on elaboren més de 500 referències repartides en diferents èpoques de l’any coincidint amb les festivitats. Cal destacar a més que Pep Trías va rebre, el passat 11 de març, el premi Flor dAmetler 2025 per la seva difusió i compromís amb l’ametlla de Mallorca dins de la pastisseria tradicional.

Més notícies
Pep Trias rep la Flor d'Ametler de mans del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés/CIM
El mestre artesà Pep Trias, del Secar de la Real, ‘Flor d’Ametler 2025’
El Consell de Mallorca reconeix "la divulgació i promoció que fa de l’ametla mallorquina a través de la rebosteria tradicional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa