La Universitat de les Illes Balears ha organitzat la Nit de la Geografia 2025 amb un acte central que ha denominat Geotast que ha consistit amb un disertació i un tast de vi, al celler Jaume de Puntiró, de Santa Maria del Camí. amb un convidat d’excepció: el professor Juan Piqueras, catedràtic de Geografia a la Universitat de València, especialitzat en la geografia del vi i la vinya. La seva carrera acadèmica s’ha centrat en l’estudi dels processos geogràfics relacionats amb la producció i distribució del vi, així com els factors socials, culturals i econòmics que influeixen en aquestes dinàmiques. Ha impartit nombroses conferències sobre la Geografia de la Vinya i el Vi al Món, abordant temes com la història de la difusió de la vinya a diferents regions, la influència del clima i el sòl en la qualitat del vi, així com els processos de globalització i les noves tendències en la producció de vi. Piqueras ha dedicat una part important de la seva recerca a la difusió del cultiu de la vinya al llarg de la història, analitzant com les civilitzacions antigues van expandir aquest cultiu, i com les diferents regions geogràfiques han adaptat les seves pràctiques vitivinícoles. El professor va explicar com des dels orígens de la civilització humana occidental el vi l’ha anat acompanyant i es va expandir des de Mesopotàmia per tota la Mediterrània i després va anar colonitzant l’Europa central.
Parlà, també de la importància econòmica que ha tingut i les diferents tendències que han existit. I va detallar la situació del vi al segle XX i al segle XXI amb l’actual tendència de l’augment del consum de vins blancs amb detriment del vi negre, l’augment de l’exportació i la davallada del consum als països productors especialment a Espanya, que és el país on més ha davallat el consum.

…i després, els vins
El gust del vi, influenciat per la geografia, és un reflex de la interacció entre el terrer d’una regió (sòl, clima, topografia), les pràctiques vitivinícoles i les tècniques locals de vinificació. Els atributs geogràfics d’una regió juguen un paper significatiu en la configuració dels sabors, els aromes i el perfil general del vi. Així és com els diferents factors geogràfics influencien el gust del vi.
I per tocar de prop aquesta realitat es tastaren dos vins de la casa, Jaume de Puntiró, AMICAMAT negre 2022 i Buc 2021.