Balears Vadevi
El Giró negre encara la recta final per obtenir el permís per vinificar

L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) és a l’espera de tancar la tramitació per incorporar la varietat Giró negre a la família de les autoritzades per la vinificació. La varietat giró negre és similar a la giró ros, però de coloració negre. Han estat més de deu anys de feina, de recerca, i a la fi s’acosta el moment d’afegir-la a la llista de varietats de vinya de vinificació que es poden plantar a les Illes Balears. La finalització del procés és esperada de fa estona pels cellers que en bona part impulsaren aquesta recuperació i que confien poder treballar aviat amb ella.

La varietat giró negre i els seus antecedents històrics

En el procés de recuperació d’una varietat de conservació, el primer que cal acreditar és el reconeixement de la denominació varietal; és a dir, la seva trajectòria al llarg de la història que n’acrediti l’antiguitat. I és que la Giró és una varietat que ja la coneixia l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, que en el seu Die Balearen (1869-1891) la referenciava a l’illa de Mallorca com els “Girons”, de coloració blanca i negre, com a vi de taula o generós. A l’illa de Menorca apareix com a varietat negre, amb una descripció de vi “dolç, molt obscur i fort, de poca producció”. Per a destacar-ne una altra, a l’Anuario Agrícola Mallorquín, de 1877, es cita “en el magnífico <giró> tienen los mallorquines la materia primera para rivalizar”, i també a és Satorras, 1878, que la descrivia com a “variedad rojiza y negra, sumamente aromática y tan azucarada como la anterior”.

Les plantes es protegeixen de l’exterior per evitar perdre els exemplars en estudi/Cedida

El próces d’autorització de la varietat

Ja sabem, que per poder afegir una varietat a la famosa llista de varietats que es poden plantar a les Illes Balears, cal passar primer per la seva inscripció al Registre de Variedats Comercials, de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals. Després d’anys d’estudis previs, l’IRFAP sol·licità, l’any 2013, la seva inscripció, que esdevingué definitiva al maig de 2020.

Incorporada al Registre, i per a complir amb la darrera fase en col·laboració amb cellers de l’illa, l’IRFAP ha elaborat l’informe d’aptitud enològica de 5 anys, com indica la normativa vigent des de 2018 per la petició d’autorització en base a l’acreditació de l’antiguitat, la descripció de la varietat i de les característiques agronòmiques i enològiques.

El Giró Negre, en aquest cas a una vinya de Toni Gelabert/Cedida

“Resta ara, que la Conselleria resolgui aquest tràmit, el qual està previst els propers mesos, i podem gaudir d’aquesta varietat a la nostra les Balears”, indiquen des de l’IRFAP.

“Les varietats locals són representatives de la nostra riquesa vegetal i formen part del nostre patrimoni cultural”, diu Georgina Brunet, gerent de Semilla que explica l’interés de la conselleria en aquesta tipus de recerca. “La seva recuperació permet conservar la biodiversitat vinculada a l’origen i afavoreix un dels reptes per a mitigar el canvi climàtic, que és l’augment de la diversitat d’espècies i de varietats conreades. Un dels principals objectius que es persegueix és posar les varietats recuperades a disposició dels viticultors i viticultores perquè puguin reintroduïr-les al mercat, fomentant una estratègia comercial de diferenciació dels vins de les Illes Balears respecte els d’altres regions”, afirma posant en valor la riquesa del patrimoni vegetal vitícola de les Balears.
“L’esforç que desenvolupa l’IRFAP per a tot allò que fa referència a la millora del coneixement, entesa com la investigació aplicada, el desenvolupament, la innovació i la formació, persegueix la voluntat de donar una resposta adequada i permanent als reptes socials, econòmics i ambientals que té el sector agrari, en l’actual context de canvi climàtic.”, conclou Brunet.

La varietat Argamussa encara la darrera fase de tramitació/Cedida

Una de les properes candidates a iniciar el camí de registre al Ministeri d’Agricultura és la varietat blanca Argamussa, ja compleix els requisits previs de disposar de 10 plantes lliures de virosis. La Llora, varietat prospectada a Menorca i Eivissa, de coloració negra, també es troba en aquesta situació.

Llora, una varietat reclamada des de Menorca i Eivissa/Cedida

També hi ha bones notícies amb la vinater blanc, reclamada pel sector pel seu interès enològic i perfil sensorial. “Ja que estam en la darrera fase del seu sanejament, encara haurem d’esperar un mica més i tenir la paciència que reclama aquest procés. Hi seguim fent molta feina!”, afirmen les tècniques de l’IRFAP, un organisme que encara treballa en altres projectes, dels quals no en volen donar més informació encara. Romandrem pendents…

El vinater blanc encara en fase de sanejament/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa