La prestigiosa publicació The Wine Advocate (TWA), creada per Robert Parker Jr. el 1978 als Estats Units, s’ha convertit en un aparador, al món, en el qual s’exposen els millors vins elaborats a qualsevol indret del planeta.
Aquesta publicació de caràcter bimensual, no rep publicitat de cap mena per així mantenir la seva independència a l’hora d’opinar sobre els vins. D’aquesta manera defensa els interessos dels consumidors i la seva integritat quan emet el seu veredicte.
Cada indret de l’esfera terràqüia té el seu tastador. A Mallorca se li ha assignat José Luís Gutiérrez, un prestigiós i sensible coneixedor del món dels vins al més alt nivell.
José Luís Gutiérrez en diverses ocasions ha visitat l’illa per conèixer de més a prop els elaboradors i el paisatge dels vins que troba que mereixen un espai i especial atenció a TWA.
Recentment encetat el 2025, l’univers dels vins ja ha vist quines són les puntuacions de molts dels vins mallorquins, un total de 28 vins. S’ha de dir que hi ha molt bones puntuacions, però la més destacada és el vi del celler 4 Kilos de Felanitx amb el seu vi “Grimalt Caballero 2021” elaborat per Francesc Grimalt, coneixedor profund del terrer mallorquí.
Aquesta excel·lent puntuació atorgada a un dels seus vins, mereix conèixer un poc més de prop aquest elaborador i la seva visió.

Noranta-vuit punts Parker podrien ser l’equivalent d’una estrella Michelin, et suposa cap mena de pressió de cara a mantenir-la a la pròxima anyada?
Evidentment, sí que és com si et donassin l’estrella Michelin. I la pressió que tenc és la de fer un bon vi, aquest és la màxima pressió que tenc.
Malgrat tot, per mantenir les estrelles Michelin als fogons, sembla que la influència de les pluges i dels elements meteorològics quedin al marge, a diferència del que pugueu haver d’afrontar els vinyòvols que estau a mercè del temps.
La meva feina consisteix que els anys més fotuts s’ha de fer exaltar el que té de bo aquell any. Record l’any 2022, que va ser càlid, i vàrem aconseguir elaborar un vi fresc. Això s’aconsegueix amb anys d’experiència.
Què valora José Luís Gutiérrez quan puntua un vi i en concret un de 98 punts?
Aquesta qüestió seria més adequada que la contestàs ell. Però pens que valora molts d’aspectes; la trajectòria dels cellers, la profunditat i l’originalitat del vi.. Que sigui original. La personalitat nostra, les varietats locals…
Les varietats mallorquines són el futur.

Com és el terrer del vi Grimalt Caballero? Què hi ha en aquesta vinya que la fa tan especial? Quines varietats hi ha plantades?
No hi ha un sol element que la faci diferent, és un conjunt de coses.
Les varietats que hi ha són el callet i el fogoneu francès, aquest en un 20% i de cada vegada menys.
El sol juràssic profund, un call vermell peculiar. Vinyes d’entre 60 i 70 anys. Una vinya que no pateix massa, perquè si ho passa malament els vins tampoc són molt millors.
Faig cultiu ecològic ben igual que a les altres vinyes. És una vinya molt bona de treballar. I la gent que hi fa feina, podant, li agrada molt. Només és mitja quarterada, és un espai petit que genera molt bon rotllo.
Molts tastadors, en l’àmbit internacional, se’ls despertarà la curiositat en conèixer la puntuació d’aquest vi i voldran conèixer més sobre els vins de Mallorca. Creus que aquesta mirada de les puntuacions Parker, es notarà en el nivell de vendes dels vins de l’illa?
Jo crec que sí. Perquè hi ha hagut puntuacions fantàstiques no només als meus, sinó també en els altres vins. Ell ha apostat fort pel Mediterrani. Mallorca està passant per un molt bon moment i crec que anirà creixent.
Els distribuïdors ens han fet saber el que demanda la gent. El consumidor demana uns vins més frescos amb les nostres varietats. I varietats com l’esperó de gall, el callet, el mantonegro… estan donant el perfil. Projectes petits, innovadors que aixequen l’interès i la curiositat és el que s’està cercant.
Ets un vinater amb molta visió, t’avances al que ha de venir i darrerament has creat i impulsat una jornada que va ser un èxit; “Un gran dia” que es va dur a terme a Felanitx. Ets inquiet i sempre maquines accions i projectes per impulsar els vins i terrers mallorquins. Què tens ara al cap que puguis compartir?
Estic confeccionant un tast de vins vells mallorquins. Vins de més de 10 anys. I ja estic fent contacte amb cellers. Evidentment, no seran vins elaborats únicament amb varietats locals, perquè Mallorca té una història vinícola que també està vinculada a les varietats de fora, com el cabernet sauvignon… Es tracta de reivindicar vins fets a Mallorca independentment dels tipus de varietats.
Aquest esdeveniment tendrà un mestre de cerimònia que volem que sigui Joan Arboix (sommelier i director de begudes del grup Santi Taura).
Haurem d’estar pendents d’aquest esdeveniment. Gràcies pel teu temps i sinceritat.
Els cellers puntuats han estat:
- 4 kilos (Francesc Grimalt i Sergio Caballero)
- Mesquida Mora (Bàrbara Mesquida)
- Ca’n Verdura Viticultors (Tomeu Llabrés)
- Panduro (Ibon Apezteguia i Henrik Falk)
- Sistema Vinari (Eloi Cedó)
- Soca-Rel (Pep Rodríguez)
Classificació dels vins de Mallorca segons l’escala de Parker (gener 2025):
96-100 punts: Vins considerats extraordinaris, caracteritzats pel seu gran equilibri, profunditat i potencial per millorar amb el temps.
- 2021 4 Kilos Grimalt/Caballero (98 punts)
80% callet i 20% fogoneu
- 2022 4 Kilos (96 punts)
Callet
90-95 punts: Vins d’alta qualitat, recomanats pel caràcter i l’estructura.
94 punts ————————————————————————————————————-
Mantonegro
- 2023 Ca’n Verdura Viticultors Son Agulló Mantonegro
Mantonegro de vinyes velles
- 2023 Ca’n Verdura Viticultors Ca Ses Rosetes Callet
Callet
Callet i mantonegro
- 2023 Soca-Rel Mantonegro-Fogoneu-Escursac
70% mantonegro, 20% fogoneu i 10% escursac
93 punts ————————————————————————————————————–
- 2023 4 Kilos Motor Callet
Callet
90% mantonegro i 10% syrah
Mantonegro cabellis
- 2023 Ca’n Verdura Viticultors Supernova Mantonegro
Mantonegro
62% premsal i 38% giró
Callet, fogoneu francés, fogoneu mallorquí, mantonegro, garnatxa peluda, etc
- 2023 Sistema Vinari Lo Vilero (elaborat conjuntament amb Cati Ribot)
Escursac
50% Escursac i 50% mantonegro
Escursac
- 2023 Soca-Rel Politxó Esperó de Gall
Esperó de Gall
92 punts ————————————————————————————————————–
50% malvasia i 50% premsal
- 2023 4 Kilos 12 Volts
55% fogoneu, 35% syrah i 10% cabernet sauvignon
- 2023 Ca’n Verdura Viticultors Ca Ses Rosetes Giró Ros
Giró ros
Mantonegro vinificat en blanc i macabeu
- 2023 Soca-Rel Mantonegro
Mantonegro
91 punts ————————————————————————————————————–
Mantonegro
52% mantonegro, 24% merlot, 19% syrah, 4% callet i 1% monastrell
Callet, gorgollassa, mantonegro, syrah i monastrell
Callet, syrah i cabernet sauvignon
90 punts ————————————————————————————————————–
Moll
- 2023 Mesquida Mora Sincronia Blanc
46% premsal, 37% chardonnay, 15% giró i 2% parellada
A Mallorca no n’hi ha cap altre vi classificat en rangs inferiors. Per tant, podem afirmar que són molt bones les puntuacions dels vins mallorquins que José Luís Gutiérrez ha valorat i la seva opinió crea tendència.