La fira barcelonina Alimentària ha estat la del descobriment de l’ametlla mallorquina. De tot l’estand en el qual hi havia els productes amb marca de qualitat de les Illes Balears ‘Quatre Illes per assaborir’, patrocinat per la conselleria d’Agricultura, l’ametlla destacava i es diu que va sorprendre els visitants. Diuen des de la IGP que “moltes empreses destacades del sector alimentari i de l’hostaleria s’han sorprès i interessat pel seu gust i aroma, les seves propietats diferenciadores de la resta d’ametlles del mercat i també per les múltiples aplicacions i qualitats culinàries que ofereix”.

Perquè les paraules se’ls enduu el vent, viatjaren a Barcelona els xefs d’Ascaib José Cortés i Marga Brunet. Van fer servir l’ametlla de Mallorca en dues receptes a dues demostracions durant la fira: D’una banda, com acompanyant un tàrtar de remolatxa amb formatge Mahón-Menorca, Oli de Mallorca i Flor de Sal d’es Trenc. Es tracta d’un plat fred, amb remolatxa i formatge tallat a daus petits, i amanits amb oli de Mallorca, flor de Sal d’Es Trenc i un poc de coriandre. L’ametlla de Mallorca s’afegeix al final de tot, picada en forma de crocant, per donar-li un toc final cruixent.

També varen preparar un plat dolç fet amb llet d’ametlla amb arròs bombeta de Sa Pobla, infusionada amb Mimaterra, canyella, llimona i sucre. Dues elaboracions que varen tenir molt bona resposta per part del públic. Durant els quatre dies de fira, van passar pels pavellons del recinte uns 100.000 visitants del sector i l’estand de les Illes va rebre, a més de les visites de professionals comercials i empresaris
Les receptes del xef
Sípia amb sobrassada i ametlla Mallorquina
Ingredients:
Sípia, ceba, pinyons, panses, llorer, alls, brandi, sobrassada, ametlla torrada, sal i oli d’oliva.
Elaboració:
Posar oli al foc, fregir els alls.
Afegim la sépia tallada en trossos petits.
Incorporar la ceba en juliana, el llorer, les panses i els pinyons.
Quan bulli, afegir el brandi.
Acabem amb la sobrassada i l’ametlla torrada picada.
Rectificar de sal.
Arròs amb llet d’ametlles infusionada amb herbes i ametlla picada
Ingredients:
Llet d’ametlla, arròs bombeta de sa Pobla, sucre, un palet de canyella, ratlladura de llimona,
ametlla torrada i infusió d’herbes.
Elaboració:
Infusionam en el foc el 80% de la llet amb la canyella, el sucre i la ratlladura de llimona.
Infusionam en una tetera el 20% de la llet amb les herbes que vulguem.
Afegim la llet infusionada amb la llet que tenim al foc i incorporem l’arròs.
No deixem de remenar fins que l’arròs llest.
Tàrtar de remolatxa, formatge maonès, codony, poma i ametlla de Mallorca
Ingredients:
Remolatxa, codony, poma verda, formatge maonès, ametlla, herba-sana, llima, oli d’oliva i flor de sal.
Elaboració:
Tallem tots els ingredients de la mateixa grandària, de ½ cm aprox.
Els barregem en un bol, i afegim el suc de la llima, l’herba-sana tallada, l’oli d’oliva i rectifiquem amb la Flor de sal.