El Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca ha dut a terme aquesta setmana el lliurament de les acreditacions als nous membres del Panell de Tast. L’acte ha tingut lloc a la Sala de Tast de la seu del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca i ha comptat amb la presència del president de l’entitat, Andreu Palou.
Cal assenyalar que la IGP Sobrassada de Mallorca ha incrementat amb 21 nous tastadors, incloent-hi persones cegues o amb discapacitat visual de l’ONCE, el nombre de tastadors experts de Sobrassada de Mallorca IGP, que actualment compta amb 30 integrants en el Panell de Tast.
Andreu Palou, qui estarà al capdavant de l’entitat en el seu segon mandat consecutiu, ha destacat que “és crucial continuar apostant per un control de qualitat estricte augmentant els objectius de qualitat, com és el cas del treball fet aquest últim any ampliant la capacitat del jurat de tast”.
“La labor desenvolupada pels nostres tastadors enguany ha estat enorme, superant un procés de selecció, entrenament i qualificació molt exigents i és un luxe poder comptar en aquesta nova etapa amb un Panell de Tast tan professional, cohesionat, divers i motivat”, ha explicat Palou.
“Tenim molta feina al davant, però estem amb moltes ganes i els elaboradors són persones molt compromeses amb la Sobrassada de Mallorca IGP”, ha finalitzat el president.
Els tastadors són capaços de processar i avaluar fins a 19 paràmetres que es divideixen en 4 fases; l’olfactòria, la visual, tàctil i la fase en boca. Aquest panell està acreditat per ENAC i treballa segons els criteris de la norma UNE-EN ISO IEC 17065.
El Panell de Tast avalua de manera objectiva i periòdica les mostres de sobrassada, recollides pels serveis d’auditoria i valora els seus aspectes sensorials per a determinar si el producte és apte per a portar el distintiu de la IGP.

Un tast amb tots els sentits
L’anàlisi sensorial des de la IGP Sobrassada de Mallorca s’aborda com una disciplina que permet analitzar, mesurar i descriure (de manera objectiva i repetible) les característiques d’una sobrassada a través dels sentits. La Sobrassada de Mallorca presenta diferents aspectes sensorials que han de valorar-se; l’aspecte extern de color vermell fosc, llisa o lleugerament rugosa, amb absència de floridura blanquinosa, la pasta tova, inelàstica, adherent, cohesionada, untuosa, poc fibrosa i d’aspecte vermell marmori. A més, del seu sabor i aroma característica, amb clara percepció de la presència del pebre vermell.

Des del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca asseguren que “la millor manera de conèixer la Sobrassada de Mallorca és assaborir-la. En fer-ho, es despleguen una sèrie de sensacions olfactòries, gustatives, tàctils i visuals que ens resulten plaents i familiars. L’aroma, el sabor, el tacte, la textura, el color i el residu que roman en el paladar durant uns instants fan que el producte que acabem de provar ens resulti recognoscible de manera inequívoca; sabem que és autèntica Sobrassada de Mallorca”.